X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
09/10/2019 |  14:07 ⇒ 16:21 | Izvor: SRNA

MUP Srpske nije obaviješten o povratku džihadista u BiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije obaviješteno da postoji namjera da devet bivših pripadnika Islamske države, koji su se borili za ovu terorističku organizaciju, narednih dana bude deportovano iz Sirije u BiH, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.
Dragan Lukač - Foto: SRNA
Dragan LukačFoto: SRNA

- Mislim da je to pitanje za Ministarstvo bezbjednosti BiH i da oni moraju da se o tom pitanju izjasne, da znamo tačno o čemu je riječ - rekao je Lukač u Beogradu, gdje učestvuje na konferenciji o nacionalnoj bezbjednosti Srbije.

On je podsjetio da je MUP Republike Srpske predlagao da se mora prvo utvrditi da li su to stvarno državljani BiH, jer je poznato da su mnoga lica otišla pod lažnim identitetima i da su tamo takođe pod lažnim identitetima.

- Da ne vraćamo u BiH nekoga ko nije stvarno državljanin BiH. Mislim da je te podatke neophodno utvrditi. Vidjećemo šta će Ministarstvo bezbjednosti BiH da preduzme po tom pitanju - rekao je Lukač.

On smatra da se ovom pitanju mora veoma ozbiljno pristupiti, da se ne može samo tako ad hok riješiti ta situacija i da se dovedu u BiH ljudi koji su osvjedočeni teroristi, jer su se nalazili i zarobljeni su upravo u borbama kao aktivni učesnici terorističkih organizacija.

- Sam njihov dolazak u BiH ne može da bude, a da nije pripremljeno mjesto za njihov smještaj koje mora da bude maksimalno obezbijeđeno, ali svakako i da budu procesuirani za sve što su radili kao pripadnici terorističkih organizacija u tim zemljama - rekao je Lukač.

On je dodao da je poznato da je mnogo više džihad-ratnika koji su iz BiH otišli u Siriju i Irak.

- Mnogi od njih su već zarobljeni i nalaze se u raznim kampovima u Siriji, uglavnom pod američkom kontrolom. Postoje tendencije da oni budu izručeni BiH - rekao je Lukač.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.

Prema pisanju sarajevskog Avaza, za šestoricom od njih raspisana je crvena Interpolova potjernica.

Među njima su Hamza Labidi, Senad Kasupović, Јasmin Keserović, Emir Ališić, a nezvanično, trebalo bi da bude izručen i Armin Abdulah Čurt.

Povezane vijesti:

Ulazak u BiH pripadnika ID - ozbiljna bezbjednosna prijetnja