latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:51 ⇒ 19:15 | Autor: RTRS

Milovanović dao veliki doprinos stvaranju Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici preminulog general-pukovnika Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića, istakavši da će ostati upamćen kao hrabar i častan general, iskreni rodoljub koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima stvaranja Republike Srpske.
Manojlo Milovanović -
Manojlo Milovanović

- Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za porodicu i prijatelje, ali i za srpski narod. U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu predsjednika Republike Srpske.

I predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća porodici Milovanovića.

- Sa tugom i žaljenjem sam primio vijest o smrti general-pukovnika Manojla Milovanovića, koji će ostati upamćen kao general koji je svojom hrabrošću i požrtvovanošću dao nemjerljiv doprinos za slobodu svog naroda i stvaranje Republike Srpske. Odlazak generala Milovanovića veliki je gubitak za njegovu porodicu, prijatelje i cijeli srpski narod. Iskreno saosjećajući u bolu, u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća”, navodi se u telegramu Viškovića.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje lično ime uputio izraze dubokog saučešća porodici uvaženog generala i člana Senata Republike Srpske Manojla Milovanovića.

- General Milovanović bio je jedan od onih školovanih oficira koji je u posljednjem ratu bez kalkulacija stao u odbranu srpskog naroda neštedeći ni sebe, ni svoju porodicu i časno vršio i izvršio sve svoje vojničke, a prije svega ljudske obaveze prema svom narodu i Republici Srpskoj. General Milovanović je svoje ime časno kao prvi načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske upisao u istoriju Republike Srpske. Neka mu je vječna slava i hvala - navodi se u telegramu predsjednika NSRS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici preminulog Milovanovića.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti general-pukovnika Manojla Milovanovića, koji je kao visoki vojni starješina dao doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je naveo da je smrt general-pukovnika Milovanovića veliki gubitak ne samo za njegovu porodicu i prijatelje, nego i za cijeli srpski narod.

- Iskreno saosjećajući u bolu koji vas je zadesio, upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća - navedeno je u telegramu saučešća srpskog člana Predsjedništva BiH.

I Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite uputio je danas telegram saučešća.

- Sa žalošću sam primio vijest o smrti legendarnog komandanta Vojske Republike Srpske, general-pukovnika Manojla Milovanovića. General Milovanović je bio izuzetan čovjek, hrabar i odlučan vojskovođa koji je svojim angažovanjem u Vojsci Republike Srpske, na mjestu načelnika Generalštaba, dao nemjerljiv doprinos u odbrani svog naroda i Republike Srpske. Bila mi je čast poznavati generala Milovanovića, poštenog, časnog i otadžbini do kraja odanog oficira i služiti kao vojnik pod njegovom komandom. U ime Ministarsva rada i boračko-invalidske zaštite i u moje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu ministra Milunovića.

General-pukovnik Manojlo Milovanović biće upisan svijetlim slovima kao jedan od najodgovornijih starješina Vojske Republike Srpske koji je dao lični pečat odbrani srpskog naroda i Republike Srpske, navodi se u telegramu Organizacije starješina VRS porodici preminulog generala.

U telegramu saučešća, koji je upućen i Senatu Republike, navodi se da je general-pukovnik Manojlo Milovanović svijetla ličnost proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i jedan od čelnih vojnika VRS koji je dao nemjerljiv doprinos odbrani i izgradnji Republike Srpske, čije će djelo ostati zapisano u sjećanju svih patriota Srpske.

Napominje se da je general Milovanović prošle godine pristupio Organizaciji starješina VRS i tada izrazio opredjeljenje da se potrebno, zajedno sa drugim patriotskim snagama, oduprijeti svima koji nasrću na Republiku Srpsku i stvorene vrijednosti.

General-pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Manojlo Milovanović preminuo je jutros u Banjaluci u 76. godini.