X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/10/2019 |  15:43 ⇒ 19:37 | Izvor: SRNA

Cvijanović: Konstituisanje Savjeta ministara preduslov za nastavak kretanja ka EU (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Briselu sa direktorom Odsjeka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u okviru Evropske službe za spoljne poslove Angelinom Ajhorst o političkoj situaciji u BiH, odnosno paralizi zajedničkih institucija zbog opstrukcija u formiranju vlasti.
Sastanak u Briselu - Foto: SRNA
Sastanak u BriseluFoto: SRNA

Na sastanku je ukazano da je hitno konstituisanje novog Savjeta ministara neophodan preduslov obezbjeđenja institucionalne stabilnosti u BiH i nastavka njenog kretanja u procesu evropskih integracija.

Predsjednica Srpske je istakla da je Republika Srpska jedina u potpunosti konstituisala vlast nakon prošlogodišnjih izbora i ukazala na njenu čvrstu opredijeljenost ka bržem kretanju ka Evropskoj uniji.

- Na isti način na koji je za samu Evropsku uniju i njene države članice od ključnog značaja da što brže sprovedu reformske procese i omoguće efikasno i stabilno funkcionisanje ove organizacije, za nas, koji se nalazimo u procesu pridruživanja ili pristupanja Uniji, od suštinskog značaja je da znamo kako će izgledati Evropska unija u čijem članstvu želimo da se nađemo - rekla je Cvijanovićeva.

U okviru posjete Briselu, Cvijanovićeva se sastala i sa Kristijanom Danijelsenom, direktorom Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije, rečeno je Srni u kabinetu predsjednice Republike.

Željka Cvijanović i Kristijan Danijelsen (Foto: RTRS)

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o realizaciji finansijske pomoći Evropske unije BiH, posebno u oblastima zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja, te transporta.

 Cvijanovićeva u Briselu sa Angelinom Ajhorst (Foto: SRNA)

Tom prilikom, Cvijanovićeva je istakla da se proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije mora realizovati u skladu sa definisanim procedurama, te uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i mehanizma koordinacije u BiH.

Isključivo na taj način, rekla je Cvijanović, omogućiće se da proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije bude efikasan, te da se finansijska podrška obezbijedi projektima koji u potpunosti odgovaraju konkretnim potrebama građana.

Željka Cvijanović i Dejvid Mekalister (Foto: RTRS)

Predsjednica Srpske razgovarala je i sa predsjedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom. Tokom sastanka, ona je istakla da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju prioritet institucija Republike Srpske, te naglasila neophodnost aktivnosti koje će ubrzati proces evropskih integracija, uključujući i konstituisanje vlasti na svim nivoima u BiH.

Cvijanović i Trnka (Foto: RTRS)

Prethodno, Cvijanovićeva se sastala i sa Markom Zanijem, predsjedavajućim poslaničke grupe "Identitet i demokratija" u Evropskom parlamentu, te Rastislavom Trnkom, predsjednikom slovačke regije Košice, koja je ovogodišnji partner Republike Srpske u okviru manifestacije "Evropska nedjelja regija i gradova", koja se odražava u Briselu tokom ove sedmice.

Cvijanović i Zani (Foto: RTRS)