latinica  ћирилица
09/10/2019 |  20:41 | Autor: RTRS

Stripovijetke Petra Kočića pred publikom u Beču

Izložba pripovjedaka Petra Kočića u stripu, pod nazivom „Stripovijetke“, otvorena je večeras u prostorijama salona Global Thinkers u Beču.
Izložba Stripovjetke Petra Kočića u Beču -
Izložba Stripovjetke Petra Kočića u Beču

Izložba je upriličena u okviru Dana Srbije i Srpske u Austriji koje zajednički organizuju Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, Ambasada Republike Srbije u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču.

Album Stripovijetke po motivima Petra Kočića objavila je Narodna i univerzitetska bibiloteka Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem Deveta dimenzija, i njegovim članovima - strip crtačima Predragom Ikonićem i Milanom Mladićem. Stripovijetke Petra Kočića su rezultat ove saradnje, a osnovni cilj je prilagođavanje djela Petra Kočića novoj formi i mlađim čitaocima, te promocija strip umjetnosti.

Prisutne na otvaranju izložbe u Beču pozdravili su direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Svi zainteresovani imaju priliku da u prostorijama salona Global Thinkers vide junake iz Kočićevih priča Јablan i Kroz maglu, prikazane kroz formu strip umjetnosti, i sutra u periodu od 15 do 20 časova.

Inače, Global Thinkers Hub okuplja kreativne ljude sa područja Balkana koji žele da se dodatno edukuju i unaprijede svoje kreativne vještine kroz različite radionice, edukacije i kurseve.

Dani Srbije i Srpske u Austriji trajaće do kraja oktobra, a održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Program je primarno usmjeren na predstavljanje kulture i umjetnosti Republike Srbije i Republike Srpske publici u Austriji, a biće prezentovani i privredni i turistički potencijali Republike Srbije i Republike Srpske.