latinica  ћирилица
09/10/2019 |  21:08 ⇒ 10/10/2019 | 10:26 | Autor: B92

Operacija "Izvor mira", turske trupe ušle u Siriju (FOTO/VIDEO)

Veliki broj civila u Siriji napušta gradove koji se nalaze duž granice sa Turskom, nakon današnje operacije turske vojske.

Mediji prenose nove informacije da je stradalo 15 ljudi.

Prema posljednjim informacijama, turska vojska je ušla u sirijski grad Tel Abijad, gde se sastala sa Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi, piše Sputnjik.

Ranije u srijedu, Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

Kako je rekao Erdogan, vojna operacija Turske nosi naziv "Izvor mira" (odnosno "Peace Spring"), prenio je Sputnjik.

Sirijske demokratske snage su saopštile da su turski vazdušni napadi bili i do 50 kilometara od granice i da je gađano 16 njihovih položaja.

Kako prenosi AFP, ukupno je stradalo 11 ljudi od kojih su osam civili.

Mediji prenose da je najmanje jedan pripadnih kurdskih snaga poginuo tokom napda Turske protiv Kurda, saopštili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i grupa kurdskih aktivista.

Nakon turskog napada, prema navodima agencije Anadolu, Kurdi su ispalili šest raketa iz Kamišila ka gradu Nisajbinu, centru granice sa Turskom, kao odgovor turskim snagama.

Reakcije na odluku predsjednika Turske stigle su od svjetskih zvaničnika i međunarodnih organizacija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je veoma zabrinut zbog dešavanja na sjeveru Sirije, rekao je portparlor UN Farhan Haki, piše Al DŽazira.

- Civili i njihova infrastruktura moraju biti zaštićeni. Generalni sekretar vjeruje da sukob u Siriji ne bi trebalo rješavati sa vojskom - rekao je Haki.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg poručio je Turskoj da "dalje ne destabilizuje region" svojom vojnom akcijom na sjeveru Sirije.

Turske kopnene jedinice (foto: AFP 2019 / Bulent Kilic)

Evropska unija je takođe pozvala Tursku da obustavi svoje napade na Siriju.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je napad Turske na Siriju loša ideja i pozvao Ankaru da zaštiti vjerske manjine.

Prije napada na Siriju Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

- Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije donijeće mir i stabilnost u Siriju - rekao je Erdogan Putinu u telefonskom razgovoru.

Povezane vijesti:

Prve žrtve turske vojne operacije: Poginula dva civila, još dvoje ranjeno (FOTO)

Savjet bezbjednosti sutra o Siriji