latinica  ћирилица
09/10/2019 |  21:25 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Banjaluka: Predstavljena monografija Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike

U Banjaluci je večeras predstavljena monografija 200 godina Srpske pravoslavne crkve u Americi - Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike, koja donosi istorijsko, duhovno i umjetničko prisustvo pravoslavne dijaspore u Americi.
Predstavljena monografija 200 godina SPC u Americi - Foto: SRNA
Predstavljena monografija 200 godina SPC u AmericiFoto: SRNA

Monografiju je povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve priredio Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoamerički Maksim, koji je istakao da ona vizuelno prikazuje svu ljepotu i draž značenja biti Srbin u svijetu.

- Knjiga na 1.008 strana sadrži galaksiju naših hramova, prikazanih kroz fotografije i istorijske tekstove. Monografija sadrži sve ono što smo mi dokumentovali na reprezentativan način, razumljiv Amerikancima, na engleskom jeziku - rekao je episkop Maksim novinarima prije početka promocije.

Prema njegovim riječima, ovom monografijom snažno je pokazano kako su srpski iseljenici u Americi i Kanadi sačuvali hrišćansku vjeru i svetosavsku svijest, zahvaljujući Crkvi.

On je podsjetio da je prije ove objavljena i monografija Srpsko-hrišćansko nasljeđe Kosova i Metohije, te da je ona naišla na dobar prijem Amerikanaca, koji su bili oduševljeni ljepotom crkava i hramova na tom području.

- Vjerujem da je će slično biti i sa ovom monografijom koju ćemo promovisati širom Amerike - rekao je episkop Maksim.

Monografija Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike u tvrdom povezu na 1.008 strana donosi 1.025 fotografija najznačajnijih istorijskih ličnosti, crkava, manastira, fresaka, ikona i drugih umjetničkih predmeta.

Sadrži tekstove istaknutih istoričara, teologa i umjetnika, uz obilje istorijskih činjenica i bogati ilustrativni materijal.

Monografija dokumentuje istorijski i duhovni identitet srpskog naroda u Americi i služi kao znamenje sadašnjim i budućim generacijama Srba da osiguraju trajanje svog nasljeđa.

Promociji u Kulturnom centru Banski dvor prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.