latinica  ћирилица
09/10/2019 |  22:38 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: U američkom stavu ne vidimo šansu za dijalog

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija za sada u američkom stavu o Kosovu ne vidi promjene koje bi davale bolju šansu za dijalog Beograda i Prištine.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Novosti.rs
Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: Novosti.rs

On je za Večernje novosti, komentarišući odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da za specijalnog izaslanika za za dijalog Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, rekao da je Rusija u više navrata naglašavala da, prije svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima.

Na pitanje da li se posljednjim potezom Bijele kuće - imenovanjem Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine, umanjuje uloga EU u procesu pregovora, Bocan-Harčenko je rekao da je Brisel sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga.

- Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahtjeve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju - dodao je on.

Grenel će se sutra u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik SAD Donald Tramp imenovao je 4. oktobra američkog ambasadora u Njemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Grenel će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Njemačkoj.