X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/10/2019 |  07:35 ⇒ 09:49 | Izvor: SRNA

Počinju Dani Srbije u Srpskoj

Manifestacija Dani Srbije u Srpskoj biće večeras svečano otvorena u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Svečanom otvaranju, koje je zakazano za 20.00 časova, prisustvovaće predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, potpredsjednica Vlade Srpske Srebrenka Golić, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, ministrica prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Srbije Asja Drača Muntean, te upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac.

Nakon ceremonije otvaranja manifestacije, koja traje do 24. oktobra, biće odigrana predstava "Ko to tamo peva" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda.

Program Dani Srbije u Srpskoj biće nastavljen sutra koncertom Kvarteta Beogradske filharmonije u Domu kulture u Bratuncu, dok je dan kasnije predviđen nastup Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metonije Venac, koji će nastupiti u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Ansambl Venac nastupiće u nedjelju, 13. oktobra, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, a istog dana u Kulturnom centru u Trebinju biće održan koncert Kvarteta Beogradske filharmonije.

Dani Srbije u Srpskoj biće nastavljeni 16. oktobra koncertom Srbskih pravoslavnih pojaca u Kulturnom centru Trebinje, a 18. oktobra u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini.

Završni čin manifestacije biće u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci gdje će 24. oktobra biti otvorena izložba Galerije Matice Srpske - "Evropski fenomeni".

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izjavio je ranije da je manifestacija Dani Srbije u Srpskoj nastavak dobre i plodonosne saradnje između Srbije i Republike Srpske u svim segmentima.

- Ovog puta tema je kultura i Srbija će se predstaviti Srpskoj sa osam izrazito vrijednih kulturnih događaja u nekoliko gradova - istakao je Nikolić.

Organizatori Dana Srbije u Srpskoj su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.