latinica  ћирилица
10/10/2019 |  08:14 | Autor: SRNA

Vlažni kolovozi zbog kiše

Slabija kiša koja pada u pojedinim krajevima Republike Srpske i Federacije BiH uslovljava mjestimično vlažne i klizave kolovoze, dok slabije jutarnje magle, mjestimično, ima u kotlinama, uz rijeke i na dionicama u višim predjelima.
Mokri kolovozi - Foto: RTRS
Mokri kolovoziFoto: RTRS

U usjecima i pored kamenih kosina mogući su sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Od sutra do ponedjeljka, 14. oktobra, od 7.00 do 17.00 časova zbog sanacionih radova na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac u mjestu Ada saobraćaj će se odvijati jednom trakom.

Јednom trakom saobraćaj će se odvijati i na dionici puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Potočani, gdje se nastavljaju radovi na popravci kolovoza radnim danima od 8.00 do 17.00 časova.

Sutra od 10.00 do 14.00 časova, zbog minerskih radova, najavljene su povremene desetominutne obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Istočno Sarajevo-Trebević-Pale, na lokalitetu Miljevićka krivina-Zlatište.

U toku je i rekonstrukciji regionalnog puta Lukavica-Pale, kao i radovi na proširenju mosta, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja, sa postavljenom signalizacijom.

Na ovoj dionici zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona, a u mjestima Lukavica i Pale postavljena je saobraćajna signalizacija koja preusmjerava ta vozila na alternativne pravce.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac i Kozarska Dubica-Prijedor, sa Ulicom 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica u toku je rekonstukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica "Aleksandrovac" i "Nova Topola", na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Јohovac-Rudanka, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Јohovac do petlje Rudanka, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu "Klakari Donji 8, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, kao i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na regionalnom putu Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na području Federacije BiH radovi na auto-putu danas su najavljeni na dionici Kakanj-Zenica jug, na lokalitetu Tičići, gdje se saobraćaj preusmjerava iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova, preticajnom trakom saobraća se i na dionici auto-puta Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od dva kilometra.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu "Vranduk dva", u noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 0.30 do 4.30 časova.

Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na obilaznici kroz naselje Tetovo, regionalni put Nemila-Tetovo-Zenica, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionicama magistralnih puteva Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Lanište-Ključ, Doljani-Metković, kao i na putu Јezero-Јajce na području Federacije BiH.

Zbog redovnog servisiranja tunela "Vis", "25. novembar" i "Grab" večeras od 20.00 do sutra u 6.00 časova biće zatvorena dionica auto-puta Tarčin-Lepenica.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

I dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.