latinica  ћирилица
10/10/2019 |  08:20 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u selu Čemerno

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije – DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića - da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine prilikom čega je ubijeno 30 osoba srpske nacionalnosti.

Na ročištu održanom 26. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Muriz Sikirić potvrdio je da je sa nekoliko optuženih išao u akciju na Čemerno.

Sikirić je rekao da se 23. maja 1992. godine dobrovoljno javio za odlazak na teren zajedno sa drugim mještanima Papratnice, u opštini Kakanj, uključujući Senada, Benjamina i Harisa Sikiru.

Ističući da su u Kaknju zadužili oružje, a da su u Brezi imali kraću obuku, Sikirić je naveo da je komandir voda bio Teufik Turudija Tufo, a od starješina bio je i DŽemal Hadžić.

Svjedok Tužilaštva Kemal Šulj rekao je da je bio u vodu Mirzeta Škulja, a da je postojao i drugi vod, čiji je komandant bio Teufik Turudija Tufo.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.