latinica  ћирилица
10/10/2019 |  12:37 ⇒ 12:40 | Autor: RTS

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija odlučile da uzmu sudbinu u svoje ruke

U Novom Sadu je održan trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim. Dogovorena je zajednička deklaracija koja će se zasnivati na sprovođenju četiri ključne slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu – slobode protoka robe, kapitala, usluga i ljudi, rekao je predsjednik Vučić.
Vučić, Rama i Zaev - Foto: TANЈUG
Vučić, Rama i ZaevFoto: TANЈUG

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije da se tokom sastanka razgovaralo u korist građana sve tri zemlje, te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. "granice ovih zemalja prelaze samo uz ličnu kartu".

- Mnogi će naš sastanak u Novom Sadu poznatom po duhu tolerancije, nazvati revolucionarnim, ja nisam spreman da takve riječi koristim, ali mislim da je sastanak od izuzetnog značaja za naše tri zemlje, za Srbiju nesumnjivo. Dokument koji ćete vidjeti zasniva na implementciji četiri ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene – sloboda protoka roba, kapitala, usluge i ljudi - rekao je Vučić.

Dodao je da građani sve tri zemlje zaslužuju bolji život i veći životni standard.

Reformama su zemlje, kako je dodao, došle do izvjesnog stadijumama, a sada na novi način, kroz uspješnije regulisanje odnosa zajednički će djelovati ka podizanju privrede. 

- Mi smo reformama koje smo sprovodili u prethodnom periodu došli do određenog stadijuma i sada je potrebno na novi način, još uspješniji, regulisati međusobne odnose kako bismo podigli mogućnost za ubrzani rast, za održivi razvoj svake od naših zemalja i da u mnogo čemu zajednički djelujemo - naveo je Vučić.

Dodaje da je cilj da se stvore uslovi da se granice sve tri zemlje prelaze samo uz ličnu kartu.

- Naš je cilj da do kraja 2021. napravimo uslove da maksimalno uz ličnu kartu možete da pređete svaku od naših granica, mi danas sa Albanijom tu mogućnost nemamo, vjerujem da ćemo nakon nekog narednog sastanka možemo da kažemo da vam nije potreban pasoš za prelazak albanske granice i obrnuto - naveo je predsjednik Srbije.

Izrazio je uvjerenje da će na sljedećim sastancima biti dogovorena ta mogućnost.

- Vjerujemo da možemo da skratimo čekanje kamiona na našim granicama, jer po analizi Svjetske banke 26 miliona sati naši kamionu gube na granici. To bi bila velika ušteda, i imali bi veći novac za veće plate - objasnio je Vučić.

Poručio je da je želja svih njih da se spusti nivo nezaposlenosti za Zapadnom Balkanu, koja je sada 19,1 odsto.

- Možete li da zamislite da imamo jedno tržište rada? Povećava se konkurentnost, lakše se dolazi do rješenja i nema problema. Ko ima radnu dozvolu u Skoplju, ima je u Beogradu, ko je ima u Beogradu ima je u Tirani... To su fantastiočne stvari, ako to uspijemo da riješimo... A, plan je da riješimo do 2021. godine - rekao je predsjednik Srbije.

Najavio je da će na narednom sastanku, koji će se održati već 10. novembra u Ohridu, tri zemlje izaći će sa najkonkretnijim mjerama. 

Rama: Očajnički nam je potrebno da idemo napred 

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je današnji sastanak bio dragocjen sa značajnim ishodom i zahvalio Vučiću i Zajevu.

- Mi smo se dogovorili da podržimo principe zajedničke deklaracije sprovođenje četiri fundamentalne slobode Evropske unije na region zapadnog Balkana.

Ovo nije sastanak koji se iznenada desio, kaže albanski premijer i pojasnio da on nema za cilj nikakve ekskluzivosti.

- To je korak koji je preduzet da bi se obezbijedio opšte inkluzivni proces i u deklaraciji lako možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom cijelog teksta - rekao je Rama.

Rama je rekao da sve zemlje moraju da urade više radi svojih građana i na dobrobit slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga, kao i kapitala na ovoj teritoriji.

- Dovoljno je samo da vam kažem jedan primjer da shvatite koliko nam je očajnički potrebno da idemo naprijed, a to je 26 milona sati čekanja koje se potroše na graničnim prelazima - istakao je Rama. 

Zaev: Balkan više nije bure baruta, već region 21. vijeka

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je poručio da se mora raditi više i da se ne smiju zadovoljiti onim što je postignuto do danas.

Cijeli region treba da unaprijedi saradnju u okviru četiri vrijednosti koje zastupa i EU, a to su sloboda protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, navodi Zaev.

Smatra da će to definitivno stvoriti ono što svi očekuju, a to je region koji će biti konkurentniji u svijetu, privlačniji i svojim građanima i stranim investitorima, koji će moći da prave planove na osnovu resursa koje region nudi.

Premijer Sjeverene Makedonije očekuje da će zahvaljujući inicijativi region imati i više poštovanja i od strane EU.

Zaev ocenjuje da se inicijativom šalje poruka da Balkan više nije "bure baruta", već region 21. veka.

Najavio je da će sljedeći sastanak biti održan 10. novembra u Ohridu i pozvao druge zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi.

Zoran Zaev i Edi Rama juče su doputovali u Srbiju, a sinoć su sa domaćnima – Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.