latinica  ћирилица
10/10/2019 |  14:11 | Autor: SRNA

Mektić: Odgođen povratak bivših pripadnika ID

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao je da je do daljeg odgođen povratak iz Sirije bivših pripadnika Islamske države, državljana BiH.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

- Za danas je bio najavljen povratak prve grupe, ali zbog događaja u protekla 24 časa i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije, to se odgađa do daljeg - rekao je Mektić novinarima u Banjaluci.

Mektić je juče potvrdio da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.

- Državljani BiH biće iz Sirije prebačeni u BiH i realizacija tog projekta je u toku. Riječ je o licima za koje je BiH prethodno raspisala potjernicu i određen im je pritovor, tako da će nakon njihovog prihvata biti predati Tužilaštvu i Sudu BiH. Očekuje se da će sa njima biti i dijete od tri godine bez roditeljam - istakao je Mektić.

Prema pisanju Avaza, od devet bivših pripadnika Islamske države koji bi iz Sirije trebalo da budu deportovani u BiH, za šestoricom njih raspisana crvena Interpolova potjernica.

Među njima je i Hamza Labidi, Senad Kasupović, Јasmin Keserović, Emir Ališić, a nezvanično, trebalo bi da bude isporučen i Armin Abdulah Čurt.