latinica  ћирилица
10/10/2019 |  15:59 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Đaković: Bogatstvo prirodnog nasljeđa u Muzeju Srpske

Pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je danas u Banjaluci novu stalnu izložbenu postavku Prirodnjačkog odsjeka Muzeja Srpske "Živi svijet naših krajeva", ističući da ova postavka značajno obogaćuje dosadašnju prezentovanu muzejsku građu.
Tanja Đaković - Branislav Gašić - Foto: SRNA
Tanja Đaković - Branislav GašićFoto: SRNA

Đakovićeva je naglasila važnost Muzeja Republike Srpske kao centralne muzejske ustanova Republike Srpske, koja osim kulturnog, baštini i sveukupno prirodno nasljeđe domaćih prostora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Opsežna dokumentovana građa putem eksponata, panoa i publikacija je predstavljena kroz savremen pristup u muzeološkoj praksi. Na veoma interesantan, lako sagledljiv način, ova postavka prikazuje bogatstvo prirodnog nasljeđa na našim prostorima tako da posjetioci mogu da na jednom mjestu vide i upoznaju se o mnogim vrstama iz naše flore i faune, koje inače rijetko susreću u prirodi - rekla je Đakovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će nova prirodnjačka postavka posebno privući mladu publiku u Muzej, što je sa stanovišta Ministarstva prosvjete i kulture posebno značajno, s obzirom da je razvoj publike jedan od pet strateških ciljeva zacrtanih u Strategiji razvoja kulture Srpske.

- Osmišljena tako da prati nastavne planove i programe, ova postavka je izuzetno pogodna za održavanje muzejskih časova, jer pruža priliku učenicima da sve ono što uče prema planu i programu gradiva iz biologije vide i dožive na najneposredniji način - dodala je Đakovićeva.

Muzejski savjetnik Branislav Gašić je autor stalne postavke Prirodnjačkog odsjeka, koja nosi naziv "Živi svijet naših krajeva".

Gašić je istakao da je osnovna namjera nove postavke podizanje svijesti posjetilaca o bogatsvu, raznolikosti, značaju i ugroženosti živog svijeta u domaćim krajevima.

- Ova izložbena postavka zamišljena je tako da prikaže najvažnija i najrasprostranjenija prirodna staništa u Srpskoj, kao i vaskularnu floru, floru gljiva i faunu kičmenjaka koja ih nastanjuje. Te tri grupe živih bića odabrane su zato što i, inače, imaju najveći uticaj na opstanak ljudske vrste, pošto presudno utiču na cijelu biosferu - pojasnio je Gašić.