latinica  ћирилица
10/10/2019 |  16:06 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Trivić: Prilika da se uspostavi tješnja saradnja

Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" je prilika da ustanove kulture iz Srbije predstave svoja ostvarenja publici u Srpskoj i da se uspostavi tješnja saradnja, izjavila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.
Natalija Trivić  "Dani Srbije u Srpskoj" - Foto: SRNA
Natalija Trivić "Dani Srbije u Srpskoj"Foto: SRNA

Trivićeva je povodom svečanog otvaranja ove manifestacije razgovarala danas u Banjaluci sa pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Asjom Dračom Muntean, generalnim konzulom Srbije u Banjaluci Vladimirom Nikolićem, upravnikom Narodnog pozorišta u Beogradu Ivanom Vujić Kominac i direktorom Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenadom Novakovićem.

Trivićeva je potvrdila da su ustanove kulture Srpske i Srbije uspostavile dobru saradnju i da će ta saradnja ubuduće biti još uspješnija, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

- U skladu sa potpisanom Poveljom o srpskom kulturnom prostoru, naš zajednički cilj je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i na tome ćemo zajedno raditi i ubuduće - istakla je Trivićeva.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Asja Drača Muntean pohvalila je dosadašnju saradnju, te istakla da će u okviru "Dana Srbije u Srpskoj" biti predstavljen kvalitetan kulturni program koji je koncipiran s ljubavlju.

Direktori nacionalnih teatara Republike Srpske i Srbije Nenad Novaković i Ivana Vujić-Kominac najavili su u narednoj godini rad ne koproducentskoj predstavi, kao i razmjenu repertoara i uzajamne nastupe na festivalima, te zajednički nastup prema evropskim fondovima.

Na sastanku je ukazano na opredijeljenost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije za uspostavljanje tješnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru.

Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" biće otvorena večeras i trajaće do 24. oktobra.

U fokusu ovogodišnje manifestacije je kultura, pa će se Srbija publici u Republici Srpskoj predstaviti sa osam izrazito vrijednih kulturnih događaja u nekoliko gradova.