latinica  ћирилица
10/10/2019 |  16:13 | Autor: SRNA

Čavić: Ukinuti granične barijere

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da bi Srpska i Srbija trebalo da ukinu sve granične barijere kada je riječ o slobodnom protoku ljudi robe, usluga i kapitala.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

- Kada se to desi nećemo imati gužve na Rači, Pavlovića mostu, niti na bilo kojem graničnom prelazu - rekao je Čavić Srni.

Prema njegovim riječima, sve granice u pravilu prave probleme, što je najvidljivije u zemljama Evrope koje nisu članice EU.

- Čekanje na graničnim prelazima BiH prema zemljama Šengena je stravično, a ništa bolja situacija nije između Slovenije i Hrvatske, jer Hrvatska još nije u Šengenu - napomenuo je Čavić.

On je naglasio da bi cijeli region u pregovorima sa EU trebalo da izdefiniše zajednički odnos, da sve granične barijere budu potpuno ukinute, ali da, nažalost, postoji puno nacionalnih interesa zbog čega to nije realno očekivati.

U Novom Sadu danas je usvojena deklaracije Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koja predviđa slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, odnosno "mali Šengen".