latinica  ћирилица
10/10/2019 |  16:23 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad obilježio 24 godine od egzodusa za koji još niko nije odgovarao (FOTO)

Služenjem parstrosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice i spomenik poginulim boracima, u Mrkonjić Gradu obilježana je 24. godišnjica "Stradanja Srba u Zapadnoj Krajini". U jesen 1995.godine takozvana Armija BiH, Vojska Hrvatske i HVO protjerale su 120 hiljada Srba i ubile 1.644 civila i vojnika.

Petar Mitrić u masovnoj grobnici u pravoslavnom gorblju, u proljeće 1.996.godine pronašao je tijelo svoga brata Duška i tijela braće od strica Petra i Milorada. Boli ga što za zločine još niko nije odgovarao.

- Moji roditelji nisu mogli danas doći zbog bolesti kojoj je doprinijelo neprocesuiranje zločinaca. Poznato je ko su izvršitelji i naredbodavci pokolja, ali nažalost još niko nije odgovarao - naglasio je Mitrić.

U jesen 1995. godine, takozvana Armija BiH, Vojska Hrvatske i HVO sa područje 13 zapadnokrajiških opština protjerali su 120 hiljada Srba i ubije 1.644 civila i vojnika.

- Očigledno je da je primjena prava na prostoru BiH selektivna, jer kako objasniti činjenicu da niko nije odgovarao za zločine koje su počinili pripadnici hrvatske regularna vojska, HVO, takozvane Armije BiH potpomognuta snagama NATO pakta. Ubili su 659 civila, među kojima je 240 žena i 14 djece - istakao je Duško Milunović, ministara rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Mrkonjić Grad - sjećanje

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina ističe da se i danas vode neki procesi za zločine, poput Atifa Dudakovića, ali i da su i dalje zatiru zločini iz Hrvatske.

- Treba se prisjetiti da je 2015. godine tadašnji premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao da neće primati opštužnice koje dolaze iz pravosuđa BiH protiv njihovih državljana, jer su zasnovane na političkim principima, što znači da se on, odnosno izvršna vlast i politika umiješala u rad pravosudnih organa - poručio je Kojić.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić, kaže da opštine neće odustaje od tužbe protiv Hrvatske za nadoknadu ratne štete od 680 miliona maraka.

- Insistiramo da Tužilaštvo BiH konačno pokrene optužnicu protiv počinilaca zločina u Mrkonjić Gradu. Nećemo odustati ni od tužbe za materijalnu štetu, ali to se može pokrenuti tek kad neko odgovara za zločine - rekla je Aničićeva.

Na spomen-obilježje masovne grobnice u Pravoslavnom groblju i spomenik poginulim borcima na Trgu srpske vojske položeni su vijenci.