latinica  ћирилица
10/10/2019 |  17:00 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Počeli "Dani Srbije u Srpskoj"

U Banjaluci večeras počinju "Dani Srbije u Republici Srpskoj", koji će trajati do 24. oktobra. Na samom otvaranju manifestacije biće izvedena baletska predstava "Ko to tamo peva", Narodnog pozorišta Beograd.

Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" biće zvanično otvorena predstavom "Ko to tamo peva", nastalom po istoimenom filmu. Po prvi put u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće izvedena baletska predstava, koju će izvesti glumci iz Narodnog pozorišta iz Beograda.

- Mi smo uvijek tu da pružimo svoju umjetnost, ali neko treba da nam pomogne da nam otvori vrata i zahvaljujći Ministarstvu kulture to će se danas i desiti - kaže Konstantin KOostjukov, direktor "Baleta" Narodnog pozorišta u Beogradu.  

Tema manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" jeste kultura. Iz Srbije, svoje programe predstaviće četiri nacionalne kulturne institucije.

- Na jednom mjestu imate Narodno pozorište, imate Beogradsku filharmoniju, imate ansambl Venac koji je izmješten u Gračanici, ali je naša nacionalna ustanova i imate galeriju Matice Srpske - rekla je Asja Drača, pomoćnica ministra kulture i informisanja Srbije.  

Predstavnici Narodnog pozorišta iz Banjaluke i Beograda istakli su zadovoljstvo zbog uspješne saradnje.

Naglašeno je da je manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj", još jedan vid jačanja veza između dvije zemlje, čiju kulturu nije moguće svesti u političke granice.

- Manifestacija koja svečano započinje večeras pokazuje da je ovo uzajaman i prirodan proces i predstavlja vid produbljivanja i učvršćivanja veze između Srbije i Srpske - napominje Tanja Ćaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske.  

Organizatori ove manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, uz podršku Generalnog konzulata ove zemlje u Banjaluci.