latinica  ћирилица
10/10/2019 |  19:56 ⇒ 20:56 | Autor: Politika

Odložena deportacija džihadista iz Sirije u BiH (VIDEO)

Među devetoricom terorista čiji se povratak u BiH još očekuje nalazi se i borac "Islamske države" poznat po snimcima u kojima poziva na ubijanje hrišćana
Јasmin Keserović (foto:Agencije) -
Јasmin Keserović (foto:Agencije)

Prije tri godine, kada je objavljen jedan od video-snimaka u kojem državljanin BiH s ratišta iz Sirije poziva muslimane na džihad i ubistva hrišćana, komentarisalo se da pre ili kasnije stotine terorista koji su otišli u rat pod zastavom "Islamske države" čeka povratak u BiH, kada bi mogli nastupiti problemi. Početak toga mogao se desiti sutra uveče, za kada je bila zakazana deportacija devetorice džihadista iz Sirije. To je u posljednjem času do daljeg odloženo zbog turske ofanzive na sejveroistoku Sirije. Kada se budu ponovo našli u svojoj domovini, ova devetorica ekstremista će, kako je ranije objavio ministar bezbjednost BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, biti predati na procesuiranje.

Kako je pisao Žurnal, među devetoricom je i Јasmin Keserović iz Zavidovića, poznat po nekoliko propagandnih video-snimaka Islamske države u kojima je pozivao na ubijanje hrišćana. Za Keserovića su mediji pisali da je napustio srednju školu jer mu tamo nije bilo dozvoljavano da klanja, nakon čega se uputio u Gornju Maoču, uporište vehabija, kako bi izučavao Kuran.

- Da imam još devet sinova, otišli bi u džihad i borili se za Alaha - prenio je svojevremeno Večernji list riječi Јasminovih roditelja.

Žurnal piše da je za šestoricom džihadista raspisana crvena Interpolova poternica i da će oni odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih će preuzeti pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH.

RTRS podsjeća da je Keserović na bošnjačkom jeziku prijetio stanovnicima San Franciska i Las Vegasa, pozivajući na ubistva hrišćana.

- Ustanite, o muslimani, ubijajte hrišćane i njihove sluge, u njihovim gradovima i njihovim državama. Postavljajte im eksplozive pod njihova kola, u njihove kuće i kancelarije. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijate ih onako kako ste u mogućnost, o muslimani, pa makar to bilo i nožem. I nemojte praviti razliku između vojnika i civila - navodi se u snimku.

Poruka Јasmina Keserovića trebalo bi da zabrine bezbednosne strukture, navode stručnjaci za bezbjednost koji moguće probleme vide u krhkosti pravosudnog sistema BiH.

- Dobar deo tih struktura, a i političkih elita, ne shvata dobro problem pred kojim se nalazimo - rekao je za RTRS Dragomir Keserović, profesor na banjalučkom Fakultetu za bezbjednost.

Na ratišta u Siriji i Iraku iz BiH je otišlo najmanje 300 ljudi, a nije poznato koliko ih se vratilo.

- Devetorica mladih ljudi i njih tri stotine koji treba da se vrate fanatizovani su u BiH i nama su potrebni odgovori na pitanje ko je te ljude zaveo, koja ih je to organizacija uputila na sirijsko ratište i ko je ulagao u njih. Tužioci bi trebalo da se zanimaju i time ko je ta lica poslao tamo, a plašim se da bi odgovori pokazali da takvih ima i u pojedinim političkim, vjerskim i bezbjednosnim strukturama - kaže za Politiku DŽevad Galijašević, ekspert za pitanja bezbjednosti.