latinica  ћирилица
10/10/2019 |  19:59 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Od sutra pojačana kontrola uvoza mesa

Od sutra, granične inspekcijske službe pojačaće kontrolu uvoza mesa iz zemalja u kojima su se pojavile bolesti i zaraza životinja.

Cilj je zaštititi zdravlje stanovništva, ali i domaće proizvođače i izvoznike mesa.

Ove mjere dogovorene su nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu, Mirka Šarovića, i entitetskih ministara poljoprivrede Borisa Pašalića i Šemsudina Dedića, u Sarajevu.

- Mi ćemo vidjeti narednih dana koje će mjere da budu u prvom planu ali ono što je sigurno - od sutra ćemo imati rigorozniju kontrolu na granici BiH i tome smo se danas dogovorili - rekao je Šarović.

- Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ističe da ne treba koristiti termin zatrovano meso, jer se ne radi o zatrovanom mesu već o mesu niže klase.

-  Mi ubozimo najviše prednji čereg, to nije meso prve kategorije. Drugim riječima, stanovništvo Evrope pojede but, najkvalitenije meso,  a mi uvizomo taj prednji čerek - kaže Pašalić.

ŠEemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kaže da svakako ne trebamo dozvoliti da naši potrošači koriste meso slabijeg kvaliteta.

- Naš cilj je da izvozimo kvalitetnije meso drugim zemljama a da uvozimo i kao potrošači koristimo meso koje zasigurno mora imati kvalitet koji je zadovoljavajući - dodao je Dedić.