X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/10/2019 |  22:29 | Izvor: SRNA

Nebenzja: Demografska politika preduslov za tursku ofanzivu

Demografska politika koju su sprovodile pojedine zemlje članice koalicije predvođene vojskom SAD u Siriji bila je preduslov za tursku ofanzivu u toj zemlji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
Vasilij Nebenzja - Foto: REUTERS
Vasilij NebenzjaFoto: REUTERS

On je rekao da Rusija polazi od toga da bi sve strane trebalo da pokažu maksimalnu uzdržanost tokom operacije turske vojske.

- Ova operacija je rezultat demografskog inženjeringa koji su pojedine članice koalicije sprovele u sjeveroistočnoj Siriji - istakao je Nebenzja, ne navodeći detalje.

Ruski predstavnik napomenuo je da je Rusija upozorila članice koalicije "da ne eksperimentišu" i da sada koalicija "bere plodove" demografske politike u tim dijelovima Sirije, javio je TASS.

Ankara je juče objavila početak nove vojne operacije na sjeveru Sirije pod nazivom "Operacija mirno proljeće", koja je počela vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica u tom području.

Cilj operacije je da se stvori tampon-zona u sjevernoj Siriji gdje bi se, kako smatraju vlasti u Ankari, mogle vratiti sirijske izbjeglice iz Turske.

Pored toga, tampon-zona će stvoriti bezbjednosni pojas za tursku granicu sa Sirijom.

Sirijska novinska agencija Sana nazvala je tursku operaciju "činom agresije", a međunarodna zajednica je osudila postupke Ankare.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska zahtijevale su sastanak Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa turskom ofanzivom.