latinica  ћирилица
10/10/2019 |  22:31 ⇒ 22:38 | Autor: SRNA

U nedjelju skup mještana bilećkih sela zbog migranata (FOTO)

Mještani bilećkih sela održaće u nedjelju, 13. oktobra, sastanak u selu Simijova, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što migranti provaljuju u njihove kuće, prave štetu i uznemiravaju stanovništvo, a najavljenom skupu prisustvovaće i predstavnici policije.
Bileća- selo Simijova - Foto: SRNA
Bileća- selo SimijovaFoto: SRNA

Riječ je o mještanima mjesne zajednice Krstače i okolnih sela.

Mještanin sela Krstače Đorđe Јeftović rekao je Srni da su sela uz regionalni put Bileća-Ljubinje maršruta kojom svakodnevno prolaze migranti, te da gotovo da nema kuće u ovom rejonu da migranti nisu provalili u nju jednom ili više puta.

- Više od godinu dana migranti prolaze selima, upadali su u kuće, napadali stanovništvo, kuće palili, svašta se dešavalo. Zbog toga smo se odlučili da se u nedjelju okupimo u selu Simijova, pozvali smo policiju, pripadnike Granične policije i lokalnu vlast na sastanak da bi stavili u zaštitu stanovništvo ove mjesne zajednice - kaže Јeftović, koji je i matičar u mjesnoj zajednici Krstače.

Bileća: selo Krstače (Foto: SRNA)

On je dodao da su migranti provalili čak i u mjesnu kancelariju matičara u selu Krstače, ali da, srećom, nisu uništili matične knjige.

Rade Vujović, koji živi u Bileći, a porijeklom je iz sela Krstače, rekao je Srni da su migranti do sada više puta obijali njegovu seosku kuću, koja nije nastanjena, a prije desetak dana su izazvali požar na donjem spratu, pa su vatrogasci morali da intervenišu.

Vujovićev komšija Čedomir Samardžić takođe je bio na meti migranata koji su i njegovu kuću više puta obili i iza sebe ostavili nered.

Iz Policijske stanice Bileća Srni je potvrđeno da su mještani gotovo svakodnevno prijavljivali da migranti prolaze kroz seoska područja i da su provaljivali u napuštene kuće, te da su više puta do sada izlazili na teren tim povodom.

Srni je rečeno da je policija obaviještena o sastanku sa stanovništvom bilećkih sela i da će prisustvovati. /