latinica  ћирилица
10/10/2019 |  22:54 | Autor: SRNA

Češka: Јoš nema povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova

Najviši češki zvaničnici odbili su na koordinacionom sastanku o spoljnoj politici prijedlog i argumente predsjednika Češke Miloša Zemana da se povuče priznanje samoproglašenog Kosova.
Češki državni vrh -
Češki državni vrh

Šef češke diplomatije Tomaš Petriček saopštio je nakon sastanka novinarima da se državni vrh dogovorio da to pitanje nije na dnevnom redu.

- Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanja nije umjesno. Situacija se nije nikako promijenila da bi Češka mijenjala stav koji je zastupala posljednjih deset godina - rekao je on novinarima nakon sastanka češkog državnog vrha.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je češka Vlada priznala Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke.

- O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svjedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obje zemlje koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa - dodaje se u saopštenju.

Zeman je u septembru iznio inicijativu da Češka povuče priznanje samoproglašenog Kosova, a njegov prijedlog nije naišao na podršku ni premijera ni predsjednika oba doma češkog parlamenta.

Današnjem sastanku prisustvovali su Zeman, premijer Češke Andrej Babiš, predsjednik Predstavničkog doma parlamenta Radek Vondraček, predsjednik Senata Јaroslav Kuber, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, Јan Hamaček, Ljubomir Metnar, i šef diplomatije Tomaš Petriček.