latinica  ћирилица
11/10/2019 |  09:14 | Autor: SRNA

Micotakis: NATO treba da pojača patrole zbog migranata

Grčki premijer Kirjakos Micotakis pozvao je NATO da pojača pomorske patrole u Egejskom moru nakon prijetnje Turske da će dozvoliti novi priliv migranata u Grčku.

- Zatražio sam od generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, Alijanse, članica da pojačaju svoje prisustvo sa više brodova u Egejskom moru. Tražimo da se misija proširi na jug Egeja kako bi potpuno mogli pokriti naše pomorske granice - naglasio je Micotakis nakon razgovora sa Stoltenbergom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da će Ankara poslati 3,6 miliona sirijskih izbjeglica iz Turske ka Evropi ukoliko evropske države vojnu operaciju turske vojske u Siriji ocijene kao okupaciju.

U Grčkoj zvanično ima oko 70.000 migranata i izbjeglica dok veliki broj pristiže svakodnevno, što je dodatni pritisak na pretrpane kampove na ostrvima.

NATO trenutno ima šest patrolnih brodova na sjeveru Egejskog mora koji prate pokrete pristižućih čamaca sa migrantima i, pored evropske Agencije za granice /Fronteks/, obavještava Obalske straže Grčke i Turske.

Stoltenberg je podsjetio da je već pozvao saveznike da obezbijede dodatne brodove, ali da je za dodatne obaveze neophodan konsenzus svih članica NATO-a.