X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
11/10/2019 |  09:31 ⇒ 09:47 | Izvor: SRNA

M. Grad: Održani 21. Oktobarski književni odjeci "Oko"

U Mrkonjić Gradu je 21. put održana manifestacija Oktobarski književni odjeci "Oko", na kojoj je stihove govorilo 10 pjesnika iz Mrkonjić Grada, Šipova i Banjaluke.
Mrkonjić Grad - Foto: SRNA
Mrkonjić GradFoto: SRNA

Predsjednik Kluba umjetničkih duša Slobodan Ćoćkalo rekao je novinarima da je manifestacija posvećena sjećanju na stradanje Srba u Mrkonjić Gradu u jesen 1995. godine tokom agresije Oružanih snaga Hrvatske, HVO-a i tzv. Armije BiH.

- Na ovaj način pokušavamo da kažemo da je poezija najjači segment književnosti koji čuva od zaborava tragediju jednog prostora, vremena i naroda. Zato i simboličan naziv "Oko" - koje sve vidi i pamti - istakao je Ćoćkalo.

Stihove su sinoć govorili pjesnici Radmilo V. Radovanović, Milan M. Trivunčić, Marko Suknjaja, Marija Rožić, Đuro Stipanović, Sava Guslov Marčeta, Đorđo Radić, Mile Lisica, Miloš Nenad i Borislav Boban Đurić.

Marčeta je naglasila da je mnogo napisano o posljednjem ratu, te da je jako teško pisati o toj temi.

-Teže su emocije poslije pisanja, nego u toku pisanja. Živjela sam u Mrkonjić Gradu prije rata, sve njegove rane me bole jer je preživio najveće razaranje - navela je ona.

Na književnoj večeri sinoć su čitani i stihovi preminulog banjalučkog pisca, esejiste i novinara Milenka Stojičića koji je svake godine bio gost oktobarskih književnih susreta u Mrkonjić Gradu.