latinica  ћирилица
11/10/2019 |  09:56 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

Dodik: Dodjela Nobela Handkeu dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, naglasivši da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.
Milorad Dodik  (Foto:Sputnik / Dejan Simić) -
Milorad Dodik (Foto:Sputnik / Dejan Simić)

- Vi i Vaše sveukupno uticajno književno djelo ste tu nagradu i zaslužili - ocijenio je Dodik.

On je rekao da je, kao i svi građani Republike Srpske, sa oduševljenjem primio vijest da je Handke dobitnik najprestižnije svjetske nagrade za književnost.

- Posebna osjećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog djela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji - naglasio je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čovjeku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je riječ o srpskom narodu.

- Zahvaljujemo Vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske - naveo je Dodik u čestitki.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba prebacivati na srpsku stranu. Zbog ovih stavova je postao "otpadnik" svjetske intelektualne zajednice.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Јugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrijednu 50.000 evra, a od njemačkog ministra zahtijevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pjesama, filmske scenarije.

Dobitnik je brojnih nagrada - Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja "Tomas Man" i "Milovan Vidaković".