latinica  ћирилица
11/10/2019 |  10:17 ⇒ 11:45 | Autor: RTRS

Golić: Savjet ministara ćuti o slučaju Trgovske gore

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske više puta je tražilo od Savjeta ministara da se aktivnije uključi u nastojanja da se spriječi namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, ali su uvijek ostajali bez odgovora, izjavila je resorna ministarka Srebrenka Golić.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Golićeva je dodala de je ovo pitanje intenzivirano tek kada je u Sarajevo kao srpski član Predsjedništva BiH otišao Milorad Dodik, koji je, kako je podsjetila, na prvoj sjednici Predsjedništva stavio na dnevni red ovo pitanje.

- Dodik je ekspresno reagovao i odlučno zatražio od Hrvatske da izuzme Trgovsku goru kao mjesto predviđeno za odlaganje radioaktivnog otpada - rekla je Golićeva za Euroblic.

Ona je navela da je vrijedan pažnje angažman ministra inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igora Crnatka koji je ovo pitanje iznosio na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, dok su se ostali zvaničnici u zajedničkim institucijama oglasili tek kada je Dodik to pitanje stavio kao prioritet.

Golićeva je uvjerena da bi formiranjem novog saziva Savjeta ministara ovo pitanje bilo intenzivirano u zajedničkim institucijama i da bi uslijedio jači pritisak na Hrvatsku da odustane od planirane lokacije za smještaj radioaktivnog otpada.

Smatra da su pomalo drske izjave ministra iz Hrvatske koji kaže da parkovi prirode i nacionalni parkovi nisu u Hrvatskoj, nego da se nalaze u BiH i da tamo živi od 3.000 do 5.000 stanovnika.

- Ljuti me i to što zanemaruju da u slivu rijeke Une živi od 250.000 do 300.000 stanovnika koji se bave poljoprivredom i da je riječ o zaštićenim zonama - naglasila je Golićeva.

Govoreći o mogućnosti podizanja tužbe protiv Hrvatske zbog slučaja Trgovske gore, Golićeva kaže da o tome tek treba da budu održane konsultacije sa pravnicima i ekspertima.

- Predložiću formiranje pravnog i ekspertskog tima, a ako bude potrebno i da se u njegov rad uključe i međunarodni stručnjaci, ukoliko Hrvatska ne promijeni svoje mišljenje - navela je Golićeva.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.