latinica  ћирилица
11/10/2019 |  11:15 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Premijer Etiopije dobio Nobela za mir (FOTO)

Premijer Etiopije Abij Ahmed Ali dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, saopštio je komitet.
Nobelova nagrada - Foto: Getty Images
Nobelova nagradaFoto: Getty Images

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade je etiopijski premijer Abij Ahmed Ali, arhitekta pomirenja s Eritrejom.

- Etiopijski premijer Abij Ahmed Ali dobio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za svoje napore za mir i međunarodnu saradnju, posebno za njegovu inicijativu za rješavanje sukoba oko granice s Eriterojom - izjavila je Berit Reis-Andersen, predstavnica Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir prepoznaje i sve učesnike koji su radili na miru i pomirenju u Etiopiji i u istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Afrike.

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Odbor koji odlučuje o dobitniku se sastoji od pet članova koje bira norveški parlament. Članovi se biraju na šest godina. Sastav odbora reflektuje odnos snaga političkih partija u Norveškom parlamentu. Od 1936. usvojeno je pravilo da članovi Norveške vlade ne mogu biti i članovi Nobelovog komiteta.

Tokom 1977. dodato je i pravilo da aktivni poslanici Norveškog parlamenta takođe ne mogu biti birani na dužnosti u odboru. Iako nigdje nije određeno da članovi moraju biti norveške nacionalnosti, do danas su svi članovi komiteta bili Norvežani.

Za proglašenje pobjednika nije utvrđen tačan datum, ali se najčešće dobitnik proglašava jednim petkom sredinom oktobra. Dodjela nagrade se vrši uvijek 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Za razliku od ostalih Nobelovih nagrada, nagradu za mir uručuje predsjednik izbornog komiteta, a ne kralj, mada je pored drugih zvanica iz političkog života Norveške, uvijek i on prisutan.