latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:18 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Mostar: Promocija knjige vladike Grigorija

Prva promocija knjige "Gledajmo se u oči", vladike dizeldorfskog i cijele Njemačke, Grigorija, održana je u Vladičanskom dvoru u Mostaru. Promocija je upriličena u okviru 100. Šantićevih večeri poezije. Nova knjiga vladike Grigorija svojevrsna je autobiografija, veliki intervju u kome odgovara na pitanja o svom životu, vjeri, crkvi, politici, sportu.

Kada čovjek govori o sebi mora da bude pažljiv, jednako kada govori o drugima, rekao je vladika Grigorije, objašnjavajući da je iz perspektive drugih, gledajući ih u oči, pisao o svom životu, od djetinjstva do danas.

- Uhvatio sam sebe da ako pišem o djetinjstvu, ne mogu da ne spomenem svog djeda, majku, brata... Isto tako i u ovim vremenima ili onim teškim ratnim ili studentskim, uvijek je tu neko drugi ko određuje naš život - ističe vladika Grigorije.

I u ovoj knjizi vladika govori o Hercegovini, iako je, kako kaže, prije štampanja izbacio jedno poglavlje o tom posebnom podneblju i mjestu. Želja je da jednog dana Hercegovina bude tematika nove knjige.

- Nije jednostavno pisati o Hercegovini, biće to tekstovi o Šantiću, Andrićevi pogledi, moje viđenje. Mala je Hercegovina ali veoma zahtjevna - kaže vladika Grigorije.

"Gledajmo se u oči" je po mišljenju pjesnika Đorđa Sladoja, djelo koga karakteriše neobična otvorenost i iskrenost prema svim problemima.

- Rekao bih da je to emotivno analitička ispovijest uz Mihizovu pomoć da je to autobigrafija o drugima, od djetinjstva do mladosti, sva iskušenja koja je prolazio - navodi Sladoja.

Promocija je upriličena u Vladičanskom dvoru u Mostaru u okviru programa jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije.