X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
11/10/2019 |  13:32 | Izvor: SRNA

Asanž na sudu putem video-linka

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž nakratko se danas pojavio u sudnici u Londonu putem video-linka iz zatvora "Belmarš".
Džulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com) -
Džulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com)

Asanž /48/ se u SAD suočava sa 18 tačaka optužnice za špijunažu uključujući udruživanje radi hakerskih upada u državne kompjutere. U slučaju da bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu.

Asanž je samo pred sudom potvrdio svoje ime i godište i u zatvoru će ostati do narednog ročišta 21. oktobra.

- Nadam se da ćemo ostvariti napredak u ovom slučaju - rekao je sudija Tam Ikram u obraćanju Asanži na kraju petominutnog ročišta u sudu u Londonu.

Asanž se 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao isporučenje u Švedsku, gdje je bio optužen za silovanje, što on negira i smatra da će biti poslat u SAD.

Policija je Asanža u aprilu izvela iz Ambasade nakon što mu je Ekvador ukinuo azil. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 dana zbog kršenja uslova kaucije.

Tu kaznu je Asanž odslužio prošlog mjeseca, ali je u zatvoru i dalje pošto traje proces za njegovo isporučenje u SAD. Ročište za njegovo eventualno izručenje počeće 25. februara naredne godine.