latinica  ћирилица
11/10/2019 |  13:47 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Građani Istočnog Sarajeva protiv ulaska u NATO

Grupa građana iz Istočnog Sarajeva okupila se danas u Parku Gavrilo Princip kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog konstantnih pritisaka i pokušaja uvlačenja Republike Srpske i BiH u NATO, poručivši da nikada ne smiju biti zaboravljeni zločini koje je ovaj vojni savez počinio prema srpskom narodu u Srpskoj i Srbiji.
Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Istočno SarajevoFoto: SRNA

Јedan od okupljenih građana i ratni vojni invalid Pavle Zelenović rekao je novinarima da razuman čovjek ne može shvatiti toliki pritisak za ulazak Republike Srpske u vojnu alijansu koja je bombardovala srpski narod.

- Mi danas osjećamo posljedice tog bombardovanja. Nastradali su nam očevi, djeca, majke, djedovi. Danas su se okupili bivši borci, ali i mladi koji nisu bili učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata da kažemo složno i odlučno - ne u NATO - poručio je Zelenović.

Zelenović dodaje da od posljedica NATO bombardovanja municijom sa osiromašenim uranijumom veliki broj ljudi umire od malignih bolesti, jer su, kako je naveo, gađana čak i izvorišta vode za piće.

Aleksandar Lalović još je jedan od građana koji smatra da ne smije biti zaboravljena činjenica da je NATO bombardovao Srbe i da zbog toga trpa ogromne zdravstvene posljedice, a najviše kroz progresivan rast malignih oboljenja, od kojih će stanovništvo u Republici Srpskoj i Srbiji obolijevati i u narednim decenijama.

- Treba da dobijemo spomenik žrtvama NATO bombardovanja i treba da se ujedinimo kao Republika Srpska, narod u odbrani i protivljenju ulaska Srpske u NATO - naglasio je Lalović.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa NATO-om, Lalović smatra da ta saradnja treba da slijedi dinamiku saradnje koju ima Srbija, kao matična država srpskog naroda.

Paralelno sa održavanjem protesta u Istočnom Sarajevu, u bazi Butmir kod Sarajeva, u okviru vojne vježbe "Brzi odgovor 19", održava se metodsko-pokazna vježba Višenacionalnog bataljona Eufora, Oružanih snaga BiH i Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/.

Vježba "Brzi odgovor" godišnja je provjera osposobljenosti Eufora da izvrši brzo pojačavanje svojih snaga u BiH, s dijelom svojih rezervnih snaga koje se u visokoj pripravnosti nalaze u zemljama partnerima.