X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
11/10/2019 |  14:06 ⇒ 14:10 | Izvor: SRNA

Dodik: Izborni zakon treba mijenjati da bi eliminisali zloupotrebe

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas za Srnu da SNSD u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora o neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH, navodeći da mnogo problema u BiH ne bi postojalo da političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili bar jednog naroda.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ukoliko govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta. Ako je jedan narod "ravnopravniji" od druga dva, nema ravnoteže i onda trpi cijeli sistem - rekao je Dodik, komentarišući inicijativu HNS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH.

On je ocijenio da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda.

- Mi moramo imati razumijevanja za nezadovoljstvo Hrvata, jer se SNSD zalaže za ravnopravnost svih u BiH - naglasio je Dodik.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da su izmjene Izbornog zakona imperativ za stabilnu, samoodrživu i razvijenu budućnost BiH, te neophodan korak ka ravnopravnosti i očuvanju krovnog načela Ustava, te da o tome treba hitno otvoriti pregovarački proces.

Prema njihovom zaključku, izmjene Izbornog zakona treba da obuhvate izmjene protivustavnih dijelova Izbornog zakona, koje diskriminišu Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivan narod i dovode do kršenja političke nezavisnosti, te nametanja nelegitimnih predstavnika.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu.