latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:16 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Šarović: Koraci za zaštitu domaće proizvodnje biće preduzeti narednih dana

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je da su na sastanku sa entitetskim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dogovoreni konkretni koraci za zaštitu domaće privrede, koji će biti preduzeti već narednih dana.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Komentarišući zahtjev uzgajivača stočara iz Semberije da bude donesena privremena mjera zabrane uvoza u BiH žive stoke i svježeg junećeg mesa zbog nekontrolisanog uvoza i nepostojanja zaštite domaće proizvodnje, Šarović je napomenuo da je na ovaj problem reagovano i na jučerašnjem sastanku sa entitetskim ministrima i da su dogovorene ključne aktivnosti na njegovom rješavanju koje će biti preduzeti već narednih dana.

On je izjavio Srni da je ovo zajednička briga i nivoa BiH i entitetskog nivoa i da će se tako i postupati.

Šarović je juče u Sarajevu razgovarao sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i FBiH Šemsudinom Dedićem o ubrzanju izvoza mesa u Tursku, kada je konstatovano da pripreme koje vrši Turska idu sporo.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu najavio je da će danas u BiH boraviti zamjenik ministra poljoprivrede Turske i da će ta prilika biti iskorištena da se ukaže na sporost u pripremama.

- Neophodno je da sa svoje strane pomognemo da bi što prije krenuo otkup tovnih bikova - istakao je Šarović.

Iz Gradske uprave Bijeljina danas je saopšteno da je situacija u govedarstvu na području Semberije krajnje teška zbog nekontrolisanog uvoza i nepostojanja zaštite domaće proizvodnje, o čemu svjedoči činjenica da je trenutno u stajama oko 8.000 utovljenih bikova za koje nema kupca, uprkos višemjesečnim najavama iz Turske da će junetina biti otkupljena.

Radi prevazilaženja ove situacije, uzgajivači goveda sa područja Semberije i Gradska uprava zahtijevaju od nadležnih institucija da preduzmu zakonske mjere koje su im na raspolaganju, među kojima bi prva bila privremena mjera zabrane uvoza u BiH žive stoke i svježeg junećeg mesa i da ta mjera stupi na snagu odmah, navodi se u saopštenju sa sastanka uzgajivača sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.