latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:47 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Dodik: Most će nas povezati sa EU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će most na Savi kod Gradiške, na čiju se gradnju čekalo deset godina, povezati Srpsku i BiH sa EU i omogućiti dalji razvoj.

- Izgradnja ovog mosta je dio nastojanja da Republika Srpska i BiH budu povezane sa EU - rekao je Dodik i dodao da je cilj da se dva najveća grada u Srpskoj - Banjaluka i Bijeljina - povežu auto-putem.

On je poručio da su Republika Srpska i BiH opredijeljene za EU, ali ne i za NATO.

- Želimo i auto-put od Banjaluke prema Prijedoru, Novom Gradu i dalje u pravcu Kozarske Dubuce. Ovo su ozbiljni projekti i ulaganja, ali nećemo odustati, jer znamo šta moderna infrastruktura znači. Sredstva koja smo dobili za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške već vraćamo. Dobićemo moderan most, a izvođači su nam rekli da će biti sagrađen prije predviđenog roka - naglasio je Dodik.

Dodik je izrazio žaljenje što vlast na nivou BiH još uvijek nije formirana i što BiH nije uspjela da izlobira status kandidata za članstvo u EU.

Podsjetio je da su o značaju gradnje mostova ispisani mnogi književni radovi.

- Čekati most 10 godina, kao što ga mi ovdje čekamo, bilo bi interesanto i za one koji pišu o značaju mostova jer bi mogli da pažnju posvete onome što znači želja i htjenje. Јoš dok su u Hrvatskoj na vlasti bili Ivo Sanader, Ivo Јosipović i Zoran Milanović razgovarali smo o izgradnji ovog mosta. Sada mi je jasno da sam dovoljno dugo ostao poslije njih da bih dočekao ovaj dan - rekao je Dodik.

Napomenuo je da će BiH sa novom Evropskom komisijom nastaviti da razgovara o članstvu u EU.