latinica  ћирилица
11/10/2019 |  17:18 | Autor: SRNA

BiH uzima najviše iz evropskih fondova za infrastrukturu

BiH je vodeća zemlja kada je riječ o povlačenju sredstava iz evropskih fondova za infrastukturne projekte, izjavio je danas u Gradišci šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler.
Јohan Zatler, šef Delegacije EU - Foto: RTRS
Јohan Zatler, šef Delegacije EUFoto: RTRS

- Više od 200 miliona evra u protekle četiri godine uloženo je za projekte putne, željezničke i druge infrastukture u BiH. Mislim da je to u suprotnosti sa klišeom da je BiH u svemu zadnja i kaska za ostalim jer je u ovoj oblasti, zaista, vodeća - naglasio je on.

Zatler kaže da je moguće još mnogo više uraditi i da su brojni projekti u pripremi, od kojih je znatan dio u vezi sa putnim poveznicama na Koridor Pet ce.

- Nažalost, ovi projekti su u zastoju, a jedan od razloga je neformiranje vlasti u BiH. Zbog toga pozivam sve političare u BiH da naparave odlučne korake ka nalaženju rješenja, jer Brisel nestrpljivo čeka rezultate kako bi nastavili saradnju - rekao je Zatler novinarima nakon svečanosti povodom početka izgradnje mosta na rijeci Savi u Gradišci.

On je zahvalio političkim predstavnicima u Republici Srpskoj, BiH i Hrvatskoj, koji su omogućili da danas počne izgradnja novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, a posebno evropskom komesaru za saobraćaj Viloeti Bulc, koja se lično angažovala na ovom projektu.

- EU ostvaruje rezultate, približava ljude i ispunjavamo svoja obećanja. Zahvaljujući ovakvim projektima, olakšaće se kretenje više od pola miliona stanovnika ove regije, ali i život lokalnog stanovništva u Gradišci, koja je zagušena postojećom frekvenciom saobraćaja - rekao je Zatler.

On je naglasio da je nije mogao ni zamisliti bolji počatak svog manadata u BiH.

U Gradišci je danas ozvaničen početak izgradnje mosta preko rijeke Save, što je jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.