latinica  ћирилица
11/10/2019 |  17:24 | Autor: SRNA

Identifikovane četiri srpske žrtve i jedna bošnjačke nacionalnosti

U Spomen-kosturnici u Miljevićima i u područnoj kancelariji Instituta za nestala lica BiH u Istočnom Sarajevu identifikovane su četiri žrtve srpske i jedna bošnjačke nacionalnosti, koje su u toku proteklog rata nestale na području Šekovića, Goražda i Sarajeva.
Institut za nestale osobe - Foto: RTRS
Institut za nestale osobeFoto: RTRS

U područnoj kancelariji u Istočnom Sarajevu identifikovana je jedna žrtva srpske nacionalnosti nestala u Goraždu, kao i tri koje su nestale u Sarajevu, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na lokalitetu u sarajevskom groblju "Lav", saopšteno je iz Instituta za nestala lica BiH.

Porodice su potvrdile identitete žrtava koji su dobijeni DNK-a analizom, te je danas identifikovan Petko /Danilo/ Stojanović, rođen 1927. godine u Rogatici, koji je nestao 1992. godine u Goraždu, a posmrtni ostaci ekshumirani su 1999. godine u Vitkovićima - željeznička stanica - Goražde.

Identifikovan je i Vasilija /Vaso/ Ninković, rođen 1919. godine u Miljevini, koji je nestao 1992. godine u Sarajevu, a posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na groblju "Lav" u Sarajevu.

Među identifikovanim čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1999. godine na groblju "Lav" u Sarajevu su Branko /Andrija/ Šuković, rođen 1924. godine u Gacku, koji je nestao 1992. godine u Sarajevu, kao i Milan /Ristan/ Drašković, rođen 1947. godine u Trnovu, koji je nestao 1992. godine u Sarajevu.

U Spomen-kosturnici članovi porodice danas su identifikovali posmrtne ostatke Muhameda /Ragib/ Ferhadbegovića, rođenog 1968. godine u Šekovićima, gdje je i nestao, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2014. godine, u toj opštini.

Članovi porodica danas su ponovo identifikovali još pet žrtava srpske nacionalnosti, odnosno posmrtne ostatke koji su pronađeni nakon revizije kosturnica i prve identifikacije.

U tim slučajevima radiće se reasocijacija sa ostalim dijelovima skeleta.