latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:23 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

I u ratu i u miru borio se za Srpsku - sahranjen general Milovanović (FOTO)

Јedan od junaka Odbrambeno-otadžbinskog rata, višestruko odlikovani general Manojlo Milovanović sahranjen je danas na Rebrovačkom groblju u Banjaluci.

Od nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske i ministra vojnog oprostili su se saborci, najviši funkcioneri Srpske i brojni građani.

Foto: RTRS

General Milovanović je u ratu sa saborcima odbranio Republiku Srpsku. Nakon rata, 98. godine sa ministarske pozicije presudno je uticao na ponovno ujedinjenje Republike, podijeljene sukobima kod Dervente i Prnjavora. Učestvovao je u donošnju spasonosne odluke u vrijeme NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviju...

Rekao je ovo na komemoraciji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i Milovanovića nazvao najvažnijim ministrom u prvoj Vladi čiji je premijer bio .

Foto: RTRS

- Bio je tada spreman da žrtvuje svoj status da pomogne Srbiji, ali to nije značilo da je to trebalo da se desi. Trebalo je da pomognemo Srbiji, a da opstanemo. Pomogao je tadašnjem rukovodstvu Republike Srpske da ne donese katastrofalnu odluku i da uđe u sukob i da bombardovanje ponovo bude preusmjereno na Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Penzionisani general VRS Milan Torbica, svog saborca i prijatelja nazvao je velikanom srpskog naroda i vojskovođom ranga proslavljenih vojvoda iz Prvog svjetskog rata.

- Čovjek koji je najdirektnije učestvovao u stvaranju, odbrani i čuvanju Republike Srpske, te u njenoj poslijeratnoj izgradnji - istakao je Torbica.

Foto: SRNA

Nekadašnji načelnik Glavnog štaba VRS i ministar odbrane Srpske, nosilac ordena Nemanjića i Karađorđeve zvijezde prvog reda, Manojlo Milovanović preminuo je u srijedu nakon duže bolesti.