latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:40 ⇒ 18:42 | Autor: SRNA

Plenković povrijedio načelo savjesnosti

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa odlučila je danas većinom glasova da je premijer Hrvatske Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio da objelodani svoju kumovsku vezu sa Igorom Pokazom kada ga je predlagao za ambasadora u Velikoj Britaniji.

Predsjednik Komisije Nataša Novaković saopštila je da je takva odluka donesena zato što je Plenković propustio da otkrije kumovsku vezu sa Pokazom, kako onima koji su učestvovali u njegovom izboru, tako i javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javni, javili su hrvatski mediji.

Postupak protiv Plenkovića Komisija je pokrenula 23. novembra prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednika i članove saborskog Odbora za spoljnu politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za ambasadora, vjenčani kum.

Plenković je ranije izjavio da je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa neargumentovano i bez potrebe protiv njega pokrenula postupak, te istakao da premijer ne može biti izuzet prilikom imenovanja diplomata.