latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:47 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Banjaluka: Djeci omogućiti da ostvare svoje potencijale (FOTO)

U Banjaluci je održana centralna manifestacija povodom međunarodnog obilježavanja sedmice djeteta pod sloganom "Moja nedjelja, moja godina".

Uručene su nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske.

Nagrađena su prva tri najbolja literarna rada na temu "Moja nedelja, moja godina". Među nagrađenima je i Lana Pejić, učenica Osnovne škole "Sveti Sava" iz Modriče, koja je svojom pjesmom skrenula pažnju na neka od osnovnih prava djeteta.

- Da se poštuju prava da smo svi jednaki i svi isti, da širimo ljubav i da je to nešto što ja želim da postignem. To bi trebalo da bude cilj svim našim generacijama - poručila je Lana.

Ove godine poseban akcenat stavljen je na inkluziju – odnosno, na djecu koja imaju određene smetnje u razvoju.

Foto: SRNA

- Želimo da skrenemo javnosti pažnju, odnosno da pokušamo da djecu od malih nogu djeci bontonom skrenemo pažnju bez obzira ako je neko različit ili različitiji od nas ne znači da je lošiji - istakla je Bosiljka Bošnjak, pomoćnica ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske.

Јedno od prava djeteta jeste i bezbrižno djetinjstvo. Posebno je naglašeno da je potrebno rješavati i probleme, koje porodice imaju prilikom sticanja potomstva.

- Mi smo predložili skupštini zakon o liječenju neplodnosti biomedicinskom oplodnjom, nešto što će se prvi put donijeti u Republici Srpskoj. Nadam se da će ta mjera omogućiti da mimo ovih 1.115 beba koje smo dobili putem takvog načina oplodnje dobijemo još i više - smatra Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Na literarni konkursu "Moja nedjelja, moja godina" pristiglo je više od 600 radova, a prva tri rada dobila su novčanu nagradu u iznosu od 100 do 300 KM.