latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:49 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Održane "Ćopićeve staze djetinjstva"- za obnovu rodne kuće pisca izdvojeno 100.000 KM (FOTO)

U Hašanima, rodno mjesto književnika Branka Ćopića održana je tradicionalna manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva".

Vlada Srpske obezbijedila je 100 hiljada maraka za prvu fazu obnove Ćopićeve rodne kuće. Radovi će početi nakon sprovedenih postupaka javne nabavke, a završetak je planiran za iduću godinu.

Svake godine uoči Miholjdana Fondacija "Branko Ćopić" iz Banjaluke organizuje poetski čas u školi u Hašanima. To je prilika na podsjećanje na velikana pisane riječi.

Foto: SRNA

- Kao pisac ostavio je veliki literarni spomenik koga nikad niko srušiti ne može. Nikakve oluje, ofanzive, sve što se činilo činilo se iz pakosti. Ali Branko je pakost nadvisio svojim djelom i unio nešto što se zove humanizam - rekao je Svetozar Ličina predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Banjaluka.

Iako je prije dvije godine počela gradnja kuće Branka Ćopića u Hašanima zbog nedostatka sredstava radovi su obustavljeni. Vlada Srpske izdvojila je sredstva da se ovaj projekat završi, a biće izgrađeno i igralište ispred škole.

- Moram da kažem da smo uspjeli da obezbjedimo potrebna sredstva za završetak kompletnih građevinsko zanatskih radova na izgradnji kuće Branka Ćopića - navela je Tanja Đaković pomoćnica ministarke za kulturu.

Foto: SRNA

Ministarka porodice omladine i sporta Sonja Davidović dodala je da ova škola i ovaj kraj treba da dobije sportsko igralište koje bi bilo mjesto gdje će se djeca okupljati i provoditi svoje slobodno vrijeme.

Projekat "Bašta sljezove boje -Hašani" na ovaj način se zaokružuje, što će biti od značaja za razvoj turizma u Krupi na Uni.

-Opština će i dalje da radi na kompletieranju cjeline "Bašta sljezove boje. Ona je sastavni dio projekta, škola, kuća i mlin - naveo je Mladen Kljajić načelnik opštine Krupa na Uni.

Ako sve bude po planu već idućeg proljeća pored obnovljene kuće Branka Ćopića u Hašanima mogao bi da procvjeta sljez.