latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:54 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Nobelova nagrada za književnost podijelila BiH - iz Srpske čestitke, iz FBiH osude

Švedska kraljevska akademija objavila je da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost austrijski pisac Peter Handke.

Zbog svojih uvjerenja, a najviše zbog podrške Srbiji i Srbima, Handke je postao meta dijela svjetske intelektualne zajednice. Nagrada, koju je dobio, izazvala je burna reagovanja među bošnjačkim udruženjima i političarima.

Peter Handke u najtežim trenucima bio je uz srpski narod, a Udruženje književnika Srbije uputilo mu je čestitku. Književnik Vladimir Kecmanović kaže da je to šamar svima koji umjetnost tretiraju politički i koji već nekoliko decenija stvaraju lažnu sliku svijeta.

- Najčešće te stvari rade isti centri moći i nije ni čudi što se protiv toga bori američki PEN. Kao i neki kvaziintelektualci iz regiona - smatra književnik Vladimir Kecmanović.

Odmah po dodjeli Nobela počeli su napadi Albanaca i Bošnjaka. Pokrenuta je i peticija da mu se nagrada oduzme. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će uputiti i protestno pismo Švedskoj akademiji i Nobelovom komitetu.

Da od toga neće biti ništa, poručio mu je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, koji nagradu Handkeu vidi kao dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

- Posebna osjećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog djela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji - naglasio je Dodik u čestitki.

Handke zahvaljuje Srbiji i Srbima što se raduju jer je nagradu, osim Andrića, dobio još jedan njihov pisac. Handke je član Akademije nauka i umjetnosti Srbije i Republike Srpske.

- Najvažnije je da je Handke jedan dobar i izuzeta pisac da je dosledan, da nije lak, ponekad i nerazumljivi koji unosi novos od kada je počeo da piše - smatra književnik Vladislav Bajac.

Književnik Matija Bećković ocijenio je danas da dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu predstavlja pobjedu velike umjetnosti nad političkim razlozima, te da ono što govore oni koji ga napadaju, nema veze sa umjetnošću.

Peter Handke jedan je od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Autor je stotinak romana, drama, zbirki pjesama i filmskih scenarija. Dobitnik je brojnih nagrada - Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja "Tomas Man" i "Milovan Vidaković".