latinica  ћирилица
11/10/2019 |  19:10 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Ozvaničen početak radova na gradnji mosta na Savi kod Gradiške (FOTO)

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške danas je zvanično počela.

Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske, BiH i Hrvatske, predstavnici Evropske unije i Delegacije Evropske unije u BiH.

Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su građani Srpske konačno dočekali gradnju mosta na Savi.

- Kada smo izgradili auto-put, neki su pitali kuda on vodi. Sada, s ovim mostom, mogu da kažem da nas vodi u Evropsku uniju - poručila je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Prema njenim riječima, uz svu nepravdu i dugo čekanje na početak izgradnje mosta, pojavila se i pravda da realizacija projekta počne u mandatu komesara EU za saobraćaj Violete Bulc, koja zna kako funkcioniše ovaj region i koliko je važno da se zapadni Balkan poveže sa EU.

Ona je poručila da je za Srpsku važno regionalno povezivanje, ali i simbolika uz doprinos koji svaki infrastrukturni projekat, najsitniji i pogotovo strateški važan poput ovog, daje opštem boljitku i razvoju.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će most na Savi, na čiju se gradnju čekalo deset godina, povezati građane i omogućiti dalji razvoj.

- Izgradnja ovog mosta je dio nastojanja da Republika Srpska i BiH budu povezane sa EU - rekao je Dodik i dodao da je cilj da se dva najveća grada u Srpskoj - Banjaluka i Bijeljina - povežu auto-putem.

Foto: SRNA

On je poručio da su Republika Srpska i BiH opredijeljene za EU, ali ne i za NATO.

- Želimo i auto-put od Banjaluke prema Prijedoru, Novom Gradu i dalje u pravcu Kozarske Dubuce. Ovo su ozbiljni projekti i ulaganja, ali nećemo odustati, jer znamo šta moderna infrastruktura znači. Sredstva koja smo dobili za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške već vraćamo. Dobićemo moderan most, a izvođači su nam rekli da će biti sagrađen prije predviđenog roka - naglasio je Dodik.

Foto: RTRS

Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc istakla je da je most na Savi važan projekat u okviru bolje infrastrukturne povezanosti.

Ona je istakla da su jasno vidljive prednosti koje ovaj projekat donosi građanima i preduzećima u BiH i Hrvatskoj.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler rekao je da je Evropska unija tu da pomogne u pronalsku kompromisa i povezivanju svih na dobrobit građana.

- Sa mostom u Gradiški otvoriće se nova radna mjesta i skratiti čekanje u automobilskim dugim kolonama sa dva časa na pet minuta. To je ujedno i glavna poruka da je EU ovdje da pomogne da budu pronađena kompromisna rješenja za povozivanje ljudi kroz praktična rješenja - dodao je on.

On je dodao da će igradnja mosta na Savi olakšati putnu komunikaciju građana Hrvatske i BiH i doprinijeti jačanju trgovinskih veza.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je danas veliki dan za Republiku Srpsku koja je deceniju čekala početak izgradnje ovog mosta.

- Sa ovim mostom Republika Srpska i BiH otvaraju svoja vrata ka EU i sa njim izgrđenih 120 kilometara auto-puta dobijaju pravi smisao i značenje. Zahvalio bih svima koji su dali doprinos da konačno otpočnemo radove na mostu koji će povezivati dvije zemlje, ali i više od toga - puno brži razvoj Srpske i BiH, a samo sa jačanjem infrastrukture jedna regija i republika može da računa na ekonomski razvoj - istakao je Višković.

On je naveo da će gradnjom mosta Gradiška najviše dobiti najviše, ali i čitava Srpska i BiH.

- Ovaj most se, slučajno ili namjerno, poklopio sa gradnjom mosta na Rači kod Bijeljina koji će biti poveznica auto-puta Beograd-Sarajevo. Susjedi se moraju povezivati kako bi građanima dali brži prosperitet i razvoj - istakao je premijer Srpske  i dodao da očekuje da će most biti izgrađen u predviđenom roku.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković istakao je da gradnja mosta na Savi potvrđuje da se zajedničkom saradnjom unapređuju veze Hrvatske i BiH.

- Izgradnja ovog mosta važna je za Hrvatsku i BiH, to je most koji će spojiti dvije zemlje i povezati stanovnike sa obje strane Save - rekao je on. Butković je podsjetio na druge zajedničke projekte, poput izgradnje mosta Svilaj.

Oleg Butković (Foto: SRNA)

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić rekao je da je most na Savi važan za cijelu BiH, zahvalivši EU koja je osigurala bespovratna sredstva za finansiranje dijela projekta.

Foto: RTRS

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan. Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara. Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u našoj emisiji Pečat da nema razvoja bez moderne putne infrastrukture i da će izgradnja mostova na rijeci Savi u Gradišci i kod Rače omogućiti bolju komunikaciju privrednika.