latinica  ћирилица
11/10/2019 |  19:59 | Autor: SRNA

Što prije izmjestiti migrante iz kampa na Vučjaku

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu da migrante iz kampa na Vučjaku kod Bihaća što prije izmjesti u raspložive smještajne kapacitete kojima upravljaju nadležne službe BiH - "Ušivak" i "Salakovac".
Kampu Vučjak (foto: faktor.ba) -
Kampu Vučjak (foto: faktor.ba)

Јedan od zaključaka današnjeg sastanka ove operativne grupe je i da se zabranjuje dalji prihvat migranata u centre "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši, uz napomenu da za ranjive kategorije migranata ostaje smještaj u centrima "Borići" i "Sedra".

Zabranjuje se međunarodnim organizacijama produžavanje postojećih ugovora za iznajmljivanje objekata za prihvat migranata, kao i sklapanje novih ugovora bez prethodne saglasnosti Operativne grupe Vlade Kantona, objavljeno je na internet stranici kantonalne Vlade.

Od kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova zahtijeva se da ponovo intenzivira kontrole kretanja migranata te da zabrani okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova, kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

U saopštenju je navedeno da se od Bihaća i Velike Kladuša traži definitivno izjašnjavanje o mogućim lokacijama na kojima bi se mogli uspostaviti kampovi za prihvat migranata, te dodaje da kantonalna Vlada ostaje pri saglasnosti za lokaciju Medeno Polje i zahtijeva da ta lokacija bude razmotrena od nadležnih institucija.

- Od Željeznica Federacije BiH traži se suspenzija linija za Bihać iz Sarajeva i Tuzle. Služba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona zadužuje se da zatraži operativno i materijalno uključivanje Federalne uprave civilne zaštite u kontrolisanje situacije na području kantona i u uspostavljanje nove lokacije za prihvat migranata van urbanih zona gradova - dodaje se u saopštenju.

Od Crvenog krsta kantona traži se da se obrati svim domaćim i stranim organizacijama sa kojima sarađuje i zamoli ih za interventnu pomoć u donacijama šatora, topova za grijanje, agregata i ostale opreme, a od kantonalne inspekcije da intenzivira aktivnosti kontrole lica koja iznajmljuju smještaj.

Članovi Operativne grupe zaključili su da je neophodno uvesti mjere s ciljem održavanja pod kontrolom opšte bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na ovom području.

Današnjem sastanku u Bihaću Operativne grupe u proširenom sastavu, koji je sazvao premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, prisustvovali su predstavnici međunarodnih organizacija.

Na sastanku je analizirana trenutna bezbjednosna i humanitarna situacija nastala usljed povećanog priliva migranata na područje kantona.

Sastanak je održan budući da nije sproveden nijedan zaključak sa briselskog sastanka, posebno oni koji se odnose na Unsko-sanski kanton, nije uspostavljena koordinacija na nivou BiH svih učesnika u procesu upravljanja migracijama, niti su određene lokacije migrantskih centara van kantona, kako bi ovaj dio BiH bio rasterećen.