latinica  ћирилица
11/10/2019 |  22:49 ⇒ 12/10/2019 | 12:20 | Autor: TANЈUG

Nobelov komitet: Nagrada ne može biti oduzeta

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.
Nobelova nagrada - Foto: Getty Images
Nobelova nagradaFoto: Getty Images

Nakon što su pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

- Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodjelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena - rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodjelom tog priznanja.

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodijeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbjesnela je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SRЈ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, "jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja".