latinica  ћирилица
12/10/2019 |  08:45 | Autor: SRNA

Izbor novog poglavara IZ BiH

Izborno tijelo od 403 člana danas će u Sarajevu odlučiti da li će u narednih sedam godina Islamsku zajednicu u BiH voditi aktuelni poglavar Husein Kavazović ili bivši muftija sandžački i aktuelni poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić.
Husein Kavazović - Foto: RTRS
Husein KavazovićFoto: RTRS

Potpredsjednik Sabora IZ Edhem Bičakčić rekao je da će se kandidati kratko predstaviti, izrazivši uvjerenje da će današnji događaj proteći u normalnoj atmosferi i da će se ljudi opredjeljivati prema tome kakav su utisak stekli, prenosi portal Radiosarajevo"

Bičakčić smatra da će u svakom slučaju biti očuvano jedinstvo Islamske zajednice BiH i da će ona "snažno krenuti naprijed i poslije ovih izbora".

Nakon što su u avgustu raspisani izbori za poglavara Islamske zajednice u BiH, komisija za sprovođenje izbora utvrdila je da četiri kandidature formalno-pravno ispunjavaju uslove za poglavara propisane ustavom i normativnim aktima IZ.

Među kandidatima su, osim Kavazovića i Zukorlića, bili i mostarski muftija Salem Dedović i Kavazovićev zamjenik Husein Smajić.

Sabor Islamske zajednice, kao najviše zakonodavno tijelo, potvrdio je tri kandidata, Kavazovića, Zukorlića i Dedovića, da bi se mostarski muftija nedavno povukao, te je izbor sveden na dva imena.