latinica  ћирилица
12/10/2019 |  10:51 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Dejanović: Rođeno više beba nego prošle godine

U Srbiji je za devet mjeseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle godine, rekla je ministarka za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović.
Bebe (foto:trebinjelive.info) -
Bebe (foto:trebinjelive.info)

- To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više djece. Najviše se beba rađa u najvećim centrima, gdje živi najveći broj mladih - navela je Dejanovićeva.

Ona ističe da je u posljednje tri godine sve veći broj zaposlenih žena koje rađaju, a među majkama koje imaju troje djece, svaka četvrta ima fakultet.

Dejanovićeva kaže da je državni budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 4,23 miliona evra, a ove godine je 5,5 miliona evra i u narednoj će biti i veći.

Prema njenim riječima, država će i dalje podržavati rađanje djece, dok budžet za 2020. godinu predviđa izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dijete.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja, a Dejanovićeva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava - da radno vrijeme ne mora biti fiksno, da može da se bira smjena, da može da se radi od kuće.

- Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahtjeve zaposlenih - dodala je Dejanovićeva.