latinica  ћирилица
12/10/2019 |  11:20 ⇒ 13:04 | Autor: TANЈUG

Američki vojnici na udaru turskih snaga u Siriji

Američki vojnici u Siriji našli su se pod artiljerijskom vatrom Turske, u oblasti u kojoj Ankara zna da su prisutni Amerikanci, saopštio je Pentagon.
Turski napadi na Siriju - Foto: REUTERS
Turski napadi na SirijuFoto: REUTERS

U međuvremenu, turske snage naišle su na žestok otpor kurdskih boraca, saveznika SAD, trećeg dana ofanzive Ankare na sjever Sirije. Kako javljaju agencije, povećava se broj žrtava te ofanzive, ali i broj onih ih koji su pobjegli od nasilja na oko oko 100.000.

Portparol Pentagona Bruk Devolt rekao je da je do artiljerijske eksplozije došlo na udaljenosti od nekoliko stotina metara od oblasti, gdje su bili američki marinci.

On je naglasio da nije bilo povrijeđenih američkih vojnika i da se oni nisu povukli iz Kobanija.

Međutim, AP je kasnije objavio da su američki zvaničnici, koje ne imenuje, rekli da su vojnici napustili uporište na brdu kod grada Kobani poslije napada.

Oglasila se i Turska, navodeći da američki vojnici nisu bili njihova meta, već da je to bio odgovor na napad kurdskih grupa koje su bile u blizini.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je prekinulo napad nakon što je stupilo u kontakt sa SAD.

Američki zvaničnici navode da očekuju da evakuacija vojnika bude privremena.

Ankara je prethodno saopštila da je zauzela više sela, koje drže Kurdi u pograničnoj oblasti.

U međuvremenu, strahovanja međunarodne zajednice da bi turska ofanziva u Siriji mogla da "oživi" Islamsku državu potkrepljuju eksplozije dva automobila bombe ispred restorana u centru Kamišlija, koji je pod kontrolom Kurda.

U eksplozijama su stradale tri osobe, a ekstremisti su preuzeli odgovornost za njih.

Takođe, turske snage su žestoko granatirale taj grad, a tom prilikom napada pogođen je zatvor u kojem se nalaze pripadnici Islamske države, saopštili su kurdski zvaničnici u Siriji.

Oni su objavili video snimak na kojem se vidi kako granata navodno pada u dvorište zatvora, a nekoliko sekundi kasnije, nekolicina ljudi otvara vrata u pokušaju da pobjegne iz zatvora.

Kurdski borci vodili su intenzivne borbe protiv turskih vojnika, koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dva velika grada duž tursko-sirijske granice, saopštila je organizacija za nadgledanje sukoba.