latinica  ћирилица
12/10/2019 |  13:03 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Sirijska opozicija uz pomoć turske vojske zauzela centar pograničnog grada

Snage sirijske opozicije su uz podršku turske vojske zauzele centar grada Ras el Ajn u Siriji, prenose mediji.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da su turska vojska i Sirijska nacionalna armija, koje su vodile ofanzivu na sjeveru Sirije, preuzele kontrolu nad strateški važnim gradom Ras el Ajnd.

- Nakon uspješnih borbenih dejstava, koja se sprovode u okviru operacije "Izvor mira" istočno od Eufrata, preuzete su pod kontrolu četvrti grada Ras el Ajn - navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija "Izvor mira" u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke Islamske države. Operaciju Turske oštro kritikuje nekoliko susjednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Predsjednik SAD Donald Tramp je zaprijetio da će "razoriti tursku ekonomiju" ako Ankara "pređe granice dozvoljenog" i obećao "snažan udar" ako Turska "ne bude igrala po pravilima".

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je saopštio da Tramp namjerava da ovlasti njegovo resorno ministarstvo za uvođenje sankcija Ankari.