latinica  ћирилица
12/10/2019 |  13:39 | Autor: SRNA

Rakić: Srbi neće pognute glave u Prištinu

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je na proteklim izborima na Kosovu i Metohiji poslata jasna poruka da Srbi neće pognute glave u Prištinu, ali da Srpskoj listi u kosovskim institucijama predstoji teška borba na zaštiti interesa srpskog naroda.
Goran Rakić (Foto:rs.n1info.com) -
Goran Rakić (Foto:rs.n1info.com)

On ističe da će Srpska lista, kao i do sada, štititi interese srpskog naroda unutar kosovskih institucijama, u saradnji sa državom Srbijom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

- Biće ovo teška borba, ali mi nemamo pravo da odustanemo, kako zbog predaka, tako i zbog potomaka. Koliko ćemo uspjeti ostaje da vidimo - rekao je Rakić Srni.

On kaže da nisu ništa novo izjave lidera Pokreta "Samoopredjeljenje" i budućeg mandatara Aljbina Kurtija da će razgovore o rješenju pitanja odnosa Srba i Albanaca svesti samo sa Srbima koji priznaju nezavisnost Kosova, didajući da to pokazuje kakvi su albanski lideri uopšte.

- Zato je izuzetno teško boriti se za interese srpskog naroda u Prištini. Ipak, "ustav" koji su sami Albanci donijeli je jasan i predviđa da pozicije unutar Vlade mogu dobiti samo oni koji dobiju podršku srpskih poslanika - rekao je Rakić.

On ističe da se dijalog o rješenju problema Kosova i Metohije vodi između Beograda i Prištine, a ne između pojedinaca, posebno ne onih koji su od Srpske liste politički "zbrisani" na izborima, ma koliko to albanski političari željeli.

Govoreći o Kurtijeom stavu da će insistirati da se pitanje odnosa Beograda i Prištine svede na pregovore o priznavanju nezavisnosti Kosova, Rakić kaže da Srpska lista i cijeli srpski narod na Kosmetu imaju potpuno povjerenje u pregovarački tim i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Nova Vlada u Prištini prvo mora da ukine anticivilizacijske takse i omogući nastavak dijaloga, a ne da govori o svojim željama - istakao je Rakić.

On kaže da je borba za opstanak Srba na Kosmetu prioritet u trenutku kada se vrši institucionalni pritisak na Srbe.

Rakić ističe da je teško govoriti o organizovanom i masovnom povratku Srna na Kosovu i Metohiji kada se povratnicima oduzima imovina, ukida pravo glasa, pa čak i preti tajnim optužnicama.

- Naravno, mi ćemo nastojati da se borimo za prava naših raseljenih sunarodnika da se vrate na svoja ognjišta - rekao je Rakić.

On kaže da investicioni ciklus, koji je pokrenuo predsjednik Srbije, polako daje rezultate u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Rakić je rekao da će Srpska lista nastojati da svojim djelovanjem unutar institucija, ali i u saradnji sa međunarodnim predstavnicima, spriječi da politika bude prepreka za ekonomsko osnaživanje građana.

- To što naša država unapređuje životne uslove na Kosovu i Metohiji ne nailazi na prihvatanje albanskih lidera, koji usljed svoje nesposobnosti da pomognu svom narodu, nastoje da i nama otežaju život - ocjenjuje Rakić.

On kaže da bez podrške države Srbije nema ni srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Rezultat pune podrške predsjednika Vučića i Vlade Srbije i jeste do sada neviđena politička pobjeda srpskog naroda oličena u pobjedi Srpske liste, koja je okupila sve one kojima je nacionalni interes ispred bilo kog drugog - rekao je Rakić.

On je naveo da predstavnici Srpske liste, kao odgovorni ljudi, neće govoriti da će riješiti sve probleme srpskog naroda, ali da će se uvijek i na svakom mjestu boriti za srpske građane i njihova prava koja se na Kosmetu svakoga dana krše.

- Sloga koju smo pokazali na ovim izborima je na ponos, ne samo nas koji ovdje živimo, već i čitavog srpskog naroda, koji je sa radošću primio rezultate izbora. Zato je odgovornosti svih nas još i veća, i vjerujte mi smo je svjesni - rekao je Rakić.