latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:02 | Autor: SRNA

Čvrsti argumenti Beograda protiv prijema Prištine

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Srbija ima čvrste policijske, pravne i političke argumente koji nedvosmisleno potvrđuju da tzv. Kosovo ne može biti primljeno u Interpol.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Stefanović, koji će iduće sedmice predvoditi delegaciju Srbije na 88. Generalnoj skupštini Interpola u Santjagu u Čileu, napisao je na svom Tviter nalogu da lažnoj državi Kosovo nema mjesta u Interpolu, prenijeli su beogradski mediji.

Dio srpske delegacije već se nalazi u Čileu, gdje će im se uskoro pridružiti i Stefanović u borbi da spriječi tzv. Kosovo da bude primljeno u članstvo u Interpolu.

Državni sekretar MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković sastala u Čileu s ambasadorima više zemalja kako bi im predočila argumente Srbije koji nedvosmisleno ukazuju zašto tzv. Kosovo ne može postati član Interpola.

- Da li Interpol preuzima nadležnosti Savjeta bezbjednosti UN? To je neprihvatljivo. Zato glasajte protiv kršenja međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i protiv politizacije i rušenja ugleda Interpola, kao profesionalne policijske organizacije - naglasila je Ivkovićeva.

Ona je ambasadorima u Santjagu poručila da Generalni sekretarijat Interpola, samim stavljanjem ovog pitanja u agendu dnevnog reda Generalne skupštine, krši Povelju UN i Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, čemu se Srbija snažno protivila, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ivkovićeva je istakla da to nikako nisu smjeli da urade imajući u vidu da Interpol ima status posmatrača u UN, pa samim tim mora poštovati sve odluke ove međunarodne institucije, te podsjetila da samo članice UN ili posmatrači, što tzv. Kosovo nije, mogu biti članice Interpola.

Ona je pozvala ambasadore da njihove zemlje budu na strani međunarodnog prava i pravde, kao i da spriječe politizaciju Interpola, te da prilikom odlučivanja o zahtjevu tzv. Kosova za prijem, moraju postupati u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Čile, koji ne priznaje nezavisnost Kosova, u posljednjem trenutku je odobrio prisustvo kosovskoj delegaciji na Generalnoj skupštini Interpola.