latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:34 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Sajam ženskog preduzetništva u Tvrdimićima

Na izletištu u Tvrdimićima danas je četrdesetak žena sa područja grada Istočno Sarajevo učestvovalo na Sajmu ženskog preduzetništva na kojem su izložile svoje proizvode.
Sajam ženskog preduzetništva, Tvrdimići - Foto: SRNA
Sajam ženskog preduzetništva, TvrdimićiFoto: SRNA

Udruženje građana "ŽIR" predstavilo je ručno rađen priglavak s ciljem zaštite sarajevsko-romanijske šare na listi nematerijalne baštine Uneska.

- Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti da ručno rađeni radovi žena dobiju valorizaciju i da na pravi način budu upotrijebljeni u promotivne i turističke svrhe Republike Srpske - rekla je Srni portparol Udruženja Snježana Rosuljaš.

Ksenija Ćosić navela je da nedavno osnovano samostalno udruženje sa Pala, koje ona predstavlja, prvi put ima priliku da predstavi proizvode iz kućne radinosti, kao što su likeri, kafa i dekorativne flaše.

Član Udruženja građana "Probudi se" iz Vojkovića Sonja Mićić izrađuje nakit od tekućeg stakla za koji, kaže, postoji zainteresovanost. Na štandu ovog udruženja izložene su i umjetničke slike njegovih članica.

Aleksandra Popović-Rudaklijević izložila je sušene gljive koje iz hobija skuplja njen suprugom po okolnim planinama.

- Najčešće skupljamo vrganj, lisičarke i rujnice, a ima i manje poznatih jestivih vrsta poput puhara. Mi ih sušimo i prodajemo. Što se tiče plasmana, gljivu uzima onaj ko voli njen specifičan miris, a ko je ne voli, taj treba tek da je otkrije - rekla je Rudaklijevićeva.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Opštini Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović rekao je Srni da na Sajmu učestvuje 24 izlagača sa različitim proizvodima, a namjera opštine je da u programu za podsticaje uvede mjeru koja bi pomogla udruženjima žena da registruju svoj biznis.

On je naveo da su sajam i radionica o preduzetništvu, na kojoj su učesnice prethodno učestvovale, održani u sklopu projekta izgradnje izletišta Tvrdimići, ukupne vrijednosti 130.000 KM.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac istakla je nemjerljiv doprinos opštine Istočno Novo Sarajevo koja je, poslije Banjaluke i Trebinja, organizovala ovakav sajam na području sarajevsko-romanijske regije.

Ona je podsjetila je na Strategiju razvoja ženskog preduzetništva za period 2019-2013, koji je donio parlament Srpske, a Vlada će izdvojiti 4,5 miliona KM.

Strategija, između ostalog, podrazumijeva olakšice za ženu preduzetnicu, kao što su pristup fondovima, pomoć pri pisanju projekata, pripreme sajmova i konferencija, kao i pomoć pristupnim fondovima i raznim kreditnim linijama, pojasnila je Kulašinac.